Mentőcsomag az európai memóriagyártónak

Az amerikai piacnyitás előtti kereskedésben közel a duplájára, 59 centre (sic!) ugrott a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Qimonda AG részvényeinek árfolyama, miután tegnap kiderült, hogy a német DRAM-gyártó 325 millió eurós mentőcsomaghoz jutott. Az összeget kölcsönként kapja a világ negyedik legnagyobb memóriagyártója Szászországtól, egy meg nem nevezett portugál alaptól és az anyavállalattól, az Infineontól. Ezen felül a német állam és a szász parlament további 280 millió eurós állami garanciát biztosít a vállalatnak, amely erre alapozva azonnal szeretne 150 millió eurónyi bankhitelt felvenni – erről már előrehaladott tárgyalásokat folytat.

A Qimonda – mely 2006 májusában jött létre az Infineon DRAM-üzletágának leválasztásával – az idei év legnagyobb vesztese az általában is rossz bőrben lévő memóriagyártók mezőnyében: a német cég árbevétele várhatóan több mint 40 százalékkal apad 2008-ban. A vállalat nemrég arra figyelmeztetett, hogy legfeljebb a jövő év elejéig húzza készpénztartalékából, ha addig nem talál befektetőt vagy stratégiai partnert. Készpénzállománya szeptember végén egyébként még 400 millió euró felett volt, de a jelentős túlkínálat és a válságnak köszönhető langyos kereslet miatt a gyártási költségek alatt értékesítő memóriagyártók igen gyorsan felélik tartalékaikat.

A szövetségi kormány már korábban jelezte, hogy átmenetileg hajlandó kisegíteni a Qimondát, a portugál segítség pedig annak köszönhető, hogy a cég Portóban 1800 főnek ad munkát ottani gyárában és kutató-fejlesztő központjában. A hitelekből többek között a fokozott K+F tevékenységet és a 46 nanométeres gyártástechnológia gyors bevezetését remélik finanszírozni. A támogatást még jóvá kell hagynia az illetékes német és európai hatóságoknak – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények