Kevesebbet vásárolnak a chipgyártók

A félvezetőgyártásban használt berendezések globális forgalma – a tavalyi rendkívül látványos, 64 százalékos növekedés után – az elkövetkező két évben lassulni fog – jósolja a Gartner. A piackutató vállalat tavaly ősszel még szerény 0,6 százalékos csökkenést várt az idei évre, módosított előrejelzésében azonban már 11,6 százalékos visszaeséssel számol, jövőre pedig 6,5 százalékos további gyengülést jelez előre. A szegmens gyártói tavaly 37,6 milliárd dollárt kasszíroztak.

A Gartner három kategóriába sorolja a félvezetőgyártó eszközöket. A mostani visszaesés leginkább a szilíciumszeleteket előállító berendezések gyártóit érinti érzékenyen, e szegmensben várhatóan 12 százalékkal, 24,8 milliárd dollárra csökken a forgalom. Az automatizált tesztelőgépek piaca – mely az elmúlt évben 58,5 százalékkal bővült – az idén sem fordul mínuszba, és 3,1 nő, miközben a tokozó és összeszerelő berendezések 2005-ben 23 százalékkal kevesebbet hoznak majd a gyártóknak, mint tavaly.

A Gartner szerint az iparágra jellemző módon ciklikusan vissza-visszatérő lassulás ezúttal nem lesz olyan meredek, mint a korábbi években, és 2007-ben ismét növekedési pályára áll a piac.

Azóta történt