Kiegyezett a Novell és a Microsoft

A Novell bejelentette, hogy peren kívül megegyezett a Microsofttal a cég NetWare operációs rendszerével kapcsolatos trösztellenes perben. A két vállalat közti megállapodás értelmében a Novell 536 millió dollár készpénz fejében eláll az eljárás folytatásától, a redmondi szoftvervállalat pedig lemond a perre válaszul megfogalmazott követeléseiről. Emellett a Novell beleegyezett abba is, hogy távol marad az Európai Bizottságnak a Microsoft üzleti gyakorlatát vizsgáló eljárásától.

Joseph A. LaSala, a Novell alelnöke és jogtanácsosa a bejelentés kapcsán elmondta: „Számunkra ez egy fontos megállapodás, különösen azért, mert költséges bírósági eljárás nélkül értük el célunkat. Bár beleegyeztünk az EU-ügyben való részvétel lemondásába, úgy gondoljuk, közreműködésünk hasznos volt, mivel hozzájárult Európa ügyének előrehaladásához, és lehetővé tette a Microsofttal kötött kedvező megállapodást. Mivel az uniós ügy jelenleg fellebbezési fázisban van, úgy érezzük, a visszavonulás jó döntés volt részünkről.”

A vállalat ugyanakkor nem adta fel a WordPerfect alkalmazással kapcsolatos kártérítési igényét, és közölte, hogy ebben az ügyben még a héten trösztellenes keresetet nyújt be az Egyesült Államok utahi bíróságán. A keresetben a szoftvergyártó azokért a veszteségekért követel meghatározatlan összegű kártérítést, melyeket a Microsoft okozott a versenytársak irodai alkalmazások piacáról történő kiszorításával abban az időszakban, amikor a WordPerfect szövegszerkesztő és a Quattro Pro táblázatkezelő a Novell tulajdonát képezte. LaSala elmondása szerint ebben az ügyben is folytak egyeztetések, de ezúttal nem sikerült elfogadható feltételekben megegyeznie a feleknek.

Azóta történt

Előzmények