Egy év múlva már működhet az új magyar szuperszámítógép

Ha elkészül, a Komondor várhatóan bekerül a globális listán az első százba.

A Világgazdaságnak adott friss interjúban Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke elmondta, hogy a két lépcsőben végrehajtott fejlesztés összesen 5,8 milliárd forintba kerül.

Egy ilyen infrastruktúrát, a speciális igényei miatt, az erre a célra kialakított adatközpontban szükséges elhelyezni – hangsúlyozta Szijártó Zoltán. A számítógép energiaigénye is speciális feltételeket és önálló energiaforrás biztosítását kívánja meg, továbbá az eszköz hűtése meleg vízzel történik, ami szintén további egyedi üzemeltetési megoldásokat kíván. Az is fontos – elsősorban környezetvédelmi – szempont, hogy a közelben legyen lehetőség a keletkező nagy mennyiségű hulladékhő újrahasznosítására.

A KIFÜ partnere a fejlesztésben a Debreceni Egyetem, a gép a dedikált debreceni HPC-központba kerül. A gépterem kapacitása 1,3 megawatt lesz.

Az elnök elmondta azt is, hogy számtalan területen használható egy ilyen szuperszámítógép, például a víruskutatásban is – ám arra is figyelni kell, hogy az ilyen berendezések pár év alatt elavulnak, így folyamatos fejlesztésekre lesz szükség.

A KIFÜ pillanatnyilag hat szupergépet üzemeltet, amelyek Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden találhatók.

A most aktuális top 500-as listát figyelembe véve a tervezett fejlesztéssel a KIFÜ Komondor nevű szuperszámítógépe a 60. hely körül helyezkedik majd el.

Azóta történt

Előzmények