A világ leggyorsabb gépe a koronavírus ellen

Érdekes módon a járványhelyzet fordíthat arra nagyobb figyelmet, hogy milyen lehetőségek vannak a szuperszámítógépek felhasználásában.

A tavaly nyári ranglista alapján még mindig a japán Fugaku rendszere számít a világ leggyorsabb szuperszámítógépének.

A Fugakut tervezetten, fázisról fázisra indították be, hogy a teljes kapacitását 2021. április elsején érje el, ám a járványhelyzet miatt a programot felpörgették, így már március 9-én igénybe vették az összes erőforrását, hogy segítsék a koronavírussal kapcsolatos kutatásokat.

A Fujitsu és a Riken kutatóintézet által közösen fejlesztett szuperszámítógépet már a korábbi fázisokban is felhasználták e területen – amellett hogy egyéb ipari és tudományos kutatásokra is igénybe vették, például viharok tanulmányozása és előrejelzése, vagy más gyógyszerkutatások támogatása.

Külön megjegyzendő, hogy a számítástechnikai kapacitás jelenleg még messze megelőzi a felmerülő formalizált gazdasági és tudományos igényeket: becslések szerint a Fugaku elődjének képességeit csak öt százalékban használták ki megrendelések hiányában – ez a Fugaku esetében már 15 százalék, ami azt jelenti, hogy az ipar és a tudományos szféra lassanként felismeri a szuperszámítógépek lehetőségeit. Sajtóhírek szerint csak Japánban például az autógyártók várják tőle a fejlesztések felgyorsítását és olcsóbbá tételét, illetve egy gumiabroncsokat gyártó helyi nagyvállalat is olyan fejlesztési projekteket tervez, melyek a gumianyagok molekuláris szerkezetének vizsgálatával vezetnének új eredményekre.

A Fugaku egyébként várhatóan Európában is sikeresen fog szerepelni, mivel már kaptak egy megrendelést Portugáliától, ahol – más európai országokkal közösen – tudományos kutatásokra fogják használni a japán rendszert.

Azóta történt

Előzmények