Kiírhatók lesznek a letöltött filmek

Az online médiafogyasztás terjedése már eddig sem hagyta érintetlenül a hagyományos adathordozókra épülő üzletágakat – az elmúlt évek legnagyobb technológiai robbanása épp a zeneipar totális átalakulásához vezetett –, s a folyamat még messze nem zárult le. Az audiotartalmak után most a videoanyagok forgalmazásának és felhasználásának gyökeres megváltozása van soron. A helyzet feszültségét érezve a filmipar vezérei már eddig is sok lépést tettek, s a folyamat megállíthatatlannak tűnik.

Nemrégiben a kaliforniai Morgan Hillben ültek össze a filmes guruk, hogy arról egyezzenek meg, miképpen lehetne könnyebbé tenni a filmek üres DVD-re történő legális másolását. A hollywoodi stúdiók által felállított DVD Copy Control Association (DVD CCA) a szabályozás megváltoztatásától azt reméli, hogy nemsokára filmárusító automatákat állíthatnak fel, ahol a vásárlók a kiválasztott filmeket helyben DVD-re írhatják. A hamarosan véglegesítendő módosítások életbe lépése után az iTuneshoz hasonló internetes boltokban vásárolt videók is kiírhatók lesznek majd lemezekre. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a másolást megakadályozó Content Scramble System (CSS) titkosítási eljárás használatát szélesebb körben engedélyezzék.

A DVD-lejátszók gyártói a kezdetektől fogva licencelik a CSS-t a testülettől, amely a gyári filmeket ezzel a védelemmel látja el. A másolásvédelmi technika licencelését azonban hamarosan kiterjesztik az interneten terjesztett filmekre is, és már tárgyalnak a gyártókkal a CSS-kompatibilis üres DVD-lemezek előállításáról is. A hollywoodi cégek már korábban is kísérleteztek az online terjesztéssel, de eddig nem szívesen engedélyezték az interneten vásárolt tartalmak DVD-re írását; ezeket az filmeket többnyire csak a számítógépen vagy az ahhoz hálózaton kapcsolódó készülékeken lehetett visszajátszani.

Elsőként – az elmúlt hónaptól – a CinemaNow tette lehetővé a felhasználóinak mainstream filmek letöltését és kiírását DVD-re, de ehhez egy alternatív kódolási rendszert használtak. Ám épp ez utóbbi miatt az eddigi vásárlók többször is panaszkodtak, hogy a DVD-lejátszójuk nem birkózik meg ezzel a titkosítással. „Ez a probléma azonnal megoldódik majd akkor, ha a CSS rendszert fogják alkalmazni a filmek letöltéséhez” – nyilatkozta Jim Taylor, a digitálisvideó-feldolgozó szoftverekkel foglalkozó Sonic Solutions vezérigazgatója. Majd hozzátette: „Akkor átszakad a gát, s a legjobb filmeket is DVD-re lehet majd írni.” Taylor cége már együtt dolgozik a filmeket online kínáló Movielink szolgáltatóval, hogy a jövőben CSS-kompatibilis mozgóképeket áruljanak.

Azóta történt

Előzmények