A PC-ken dől el a DVD-háború

A DVD-szabványok háborújában – amelyet sokan a '80-as évek elejének Betamax-VHS párharcához hasonlítanak – a PC-gyártók mondhatják ki a végső szót. Legalábbis ezen a véleményen van a világ harmadik személyiszámítógép-gyártója, a Lenovo technológiai igazgatója, Howard Locker. Mivel a leendő formátumok sikerét alapvetően háromféle iparág, a PC-k, a játékkonzolok és a fogyasztói elektronikai cikkek szállítói határozzák majd meg, és ebből a PC-ipar több mint 50 százalékkal veszi ki a részét, jövőbeli döntéseik kulcsfontosságúak lehetnek a két rivális szabvány szempontjából – véli Locker.

A legtöbb PC-gyártó ugyanakkor még tartózkodik attól, hogy elkötelezze magát bármelyik formátum mellett is. Az említett Lenovo is kivárásra játszik – mindkét táborral jó kapcsolatot ápol, de egyelőre egyiknek sem fogadott hűséget. A piacvezető Dell viszont már elkötelezte magát a Blu-ray szabvány mellett – de hát a Dellről tudjuk, hogy ők már csak ilyen elkötelezős típusúak; ha okuk lesz rá, biztosan enyhítenek ezen is, mint a kizárólagos Intel-pártiságon az Opteronok kedvéért. A globális gyártói rangsor második helyén álló Hewlett-Packard már bejelentette, mindkét formátumot támogatni kívánja.

A tajvani Computex kiállításon – ahonnan a Prohardver-IT.news stábja élőben, első kézből tudósít – több gyártó is mindkét szabvány lemezeit lejátszó készülékeket mutatott vagy jelentett be. A HP-hez és az LG-hez hasonlóan így duál meghajtókat tervez az Asus és az Acer is, jóllehet a Blu-ray meghajtók hiánya miatt egyelőre mindkét gyártó csak HD-DVD-vel szerelt notebookokat tudott bemutatni a kiállításon.

Az iparág képviselői szerint ez a késés pecsételheti meg a Sony által támogatott Blu-ray sorsát, és a japán cég a 25 évvel korábbi szabványháború után a mostanit is elveszítheti, hiába támogatják a hollywoodi filmstúdiók inkább a Blu-rayt. A Sony technológiája körülbelül féléves lemaradásban van a riválishoz képest.

Azóta történt

Előzmények