Példa nélküli chiphiányra figyelmeztet Kína

A SMIC elnöke szerint hasonló, de kisebb iparági krízis volt 1999-ben is. A CSIA szerint nem volt még példa ekkora chiphiányra.

A China Semiconductor Industry Association arra figyelmeztetett, hogy a világon példa nélküli chiphiány alakult ki.

Megszólalt a SEMICON China alkalmából a SMIC elnöke is, aki hozzátette: a tapasztaltabbak emlékezhetnek rá, hogy 1999-ben volt egy hasonló krízis az ágazatban, az viszont sokkal kisebb volt a mostaninál.

Arról is beszélt, hogy mélyebb együttműködésre van szükség, és jobban kell koncentrálni az innovációra, ellenkező esetben nem tudnak megküzdeni a kihívásokkal.

Kína veszi egyébként a legtöbb félvezetőt a világon, az eladásaik tavaly 17,8 százalékkal, 137 milliárd dollárnak megfelelő összegre emelkedtek. A mostani jelentés kapcsán pedig hangsúlyozták a szakértők, hogy Kína meg akarja szüntetni a függőségét a tengerentúli, chipekkel foglalkozó cégekkel szemben, ugyanis az amerikai korlátozások és a Huawei mobilpiaci példája egyértelművé tette ennek hátrányait.

A kereslet és kínálat arányának felborulásához a világjárvány következményei is hozzájárultak, mostanra pedig már nem csak az autóipart érinti a hiány, hanem az elektronikai szektort széles körben.

Azóta történt

Előzmények