Új trösztellenes szabályokkal próbálja megfékezni a saját tech óriásait Kína

Az e-kereskedelmi oldalaknak például tilos lesz a jövőben arra kényszeríteniük az eladókat, hogy az ő szolgáltatásaikat használják.

Több szempontból is meglepőnek tűnhet, de Kína úgy döntött, hogy egyre komolyabb trösztellenes szabályokkal szorongatja meg a jövőben a saját technológiai óriásvállalatait.

Elsősorban az internetes ágazatban és a digitális fizetés piacán működő szolgáltatókra sújtanak le az új szabályokkal. Ezek megtiltják a cégeknek, hogy a jövőben csak a piacvezető online szereplők használatát engedélyezzék az eladók számára.

Ez a gyakorlatban az Alibaba Group Taobao nevű platformját és a JD.com-ot célozza, valamint az olyan mobilfizetési szolgáltatásokat, mint az Ant Group, valamint a Tencent által üzemeltetett Alipay és WeChat Pay. Kína versenyhivatala szerint a szigorításokra azután kerül sor, hogy özönlenek a monopolhelyzetből eredő visszaélésekről szóló jelentések. A szakértők szerint Kína ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint Amerika: a nagy technológiai vállalatok szabályozatlanul és túl gyorsan nőttek és nőnek.

A versenyhivatal megtiltotta a cégeknek a kartellezést is, a riválisok háttérbe szorítását és az adatok, valamint algoritmusok háttérben való használatát a visszaélésekhez és a piac kizsákmányolásához. A kínai hatóság célja a monopolisztikus viselkedés megállítása és a tisztességes piaci verseny védelme a hivatalos közlemény szerint.

Az utóbbi hónapokban egyébként már elindította Kína a saját technológiai óriásai elleni hadjáratot, elég csak arra gondolni, amikor elrendelte Jack Ma számára, hogy lépjen vissza a bővítési terveitől. Az Alibaba alá tartozó Ant Group ugyanis a fizetési szolgáltatások után már a kölcsönök, biztosítások és vagyonkezelés piacán is meghatározóvá akart válni.

A szabályozások által célzott kínai appok egy részét egyébként Donald Trump tavaly már betiltotta elnöki rendelet formájában Amerikában, de India is rengeteg kínai fejlesztésű alkalmazást helyezett tiltólistára az elmúlt hónapokban.

Azóta történt

Előzmények