Nyilvános adatbázisban mutatja meg Kína a környezetszennyező cégeket

A nyilvános adatplatform célja részben az, hogy megszégyenítsék a környezetszennyező cégeket.

A Reuters jelentése szerint Kína új stratégiát indított a környezetszennyezéssel kapcsolatos szabályok megszegői ellen.

Március 1-től élesítenek az országban egy nyilvános adatbázist, amelyen keresztül bárki valós időben tanulmányozhatja az emissziós szinteket. Így gyorsan kiderül, hogy mely gyárak vagy intézmények szegik meg az előírásokat. Mindennek a célja részben az, hogy megszégyenítsék a környezetszennyező cégeket, és nyomást gyakoroljanak rájuk.

Bár Kínában a cégeknek engedélyt kell kérniük, ha környezetszennyező anyagot juttatnak valamilyen folyamat részeként a légkörbe, a hatóságok eddig nem igazán kaptak megfelelő információkat vagy ha kaptak, általában hamisított adatokkal találkoztak. A törvényszegőket ugyanakkor napi szinten büntetik, a szándékos esetekben le is tartóztathatják azokat.

Az új rendszer részeként megfigyelőeszközöket kell telepíteniük a cégeknek, és legalább 5 évnyi adatot megtartani. Amelyik cég ennek nem tesz eleget, az bő 9 millió forintnak megfelelő bírságra számíthat, a környezetszennyező cégek büntetése a 46 millió forintnak megfelelő összeget is elérheti.

Szakértők szerint a gyáradatok nyilvános megosztása versenyhátrányt is okozhat a vállalatoknak, a hirtelen megugró értékek például az ügyfélszám növekedésére is utalhatnak. Összességében viszont azt remélik, hogy ez a lépés is segít mérsékelni a környezetszennyezést.

Azóta történt

Előzmények