Kína VPN-tiltással szigorít tovább

A hatóságok igyekeznek minden internetes kaput lezárni, és csak azokat hagyják nyitva, melyeket elfogadhatónak tartanak.

A kínai kormány új, az internetes szolgáltatások szabad felhasználását korlátozó kampányt indított, és ennek keretében a „Nagy Tűzfal” mögé szorított felhasználók körében oly népszerű, a blokkolásokat megkerülni segítő virtuális magánhálózatok (VPN) használatát is vissza akarják szorítani – a VPN-ek tiltása már eddig is gyakorlat volt, de most összehangolt és törvényes keretek közé szorított egységes fellépés várható.

Mint ismeretes, a kínai állam az ország és világ többi részei közötti adatforgalmat monitorozza, és a kormány számára nem kívánatos tartalmakat automatikusan szűrik, listák alapján blokkolnak hozzáféréseket a feketelistára helyezett oldalakhoz – sőt híradások szerint nem elégednek meg a védekezéssel: 2015 óta egy „Nagy Ágyú” névre hallgató eszközzel „preventív” akciókat is folytatnak, ugyanis az „ágyú” segítségével célzott túlterheléses támadásokat is indítanak olyan oldalak ellen, melyeknek tartalmával elégedetlenek.

Kína
[+]

Most még tovább léptek: az ipari és információtechnológiai minisztérium egy dokumentuma szerint egy 14 hónaposra tervezett kampány során ki akarják szűrni, használhatatlanná akarják tenni az olyan webes platformokat és szolgáltatásokat, melyek a politikai irányítás szerint károsak.

Ez a tisztogatási művelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különféle szolgáltatóknak (internetszolgáltatóknak, VPN-szolgáltatóknak, adatközpontok üzemeltetőinek, a tartalomszolgáltatást biztosító CDN-ek [content deliwery network] tulajdonosainak) engedélyt kell kérniük működésükhöz, ennek hiányában illegálisnak tekintik őket. A VPN-t külön kiemelik, melyre mint illegális, határokon átívelő szolgáltatásra tekintenek, és amely külön ellenőrzést igényel – ez gyakorlatilag tiltást jelent.

Hogy ezt pontosan hogyan képzelik el, az még homályos, de valószínű, hogy mindent, így minden VPN-kapcsolatot is tiltani fognak, ha a szolgáltatója nem rendelkezik engedéllyel.

Azóta történt

Előzmények