VPN-tilalom Oroszországban

Vlagyimir Putyin aláírta a törvényt, ami felszámolja a névtelen internetezést. Az Apple eközben Kínának segít.

November elsejétől nem használhatnak semmilyen anonimizáló szolgáltatást, így VPN-t sem az oroszok egy régóta rágott, de csak most aláírt törvény értelmében. A tiltás a Duma információs politikával és technológiával foglalkozó bizottságának elnöke szerint nem a törvénytisztelő állampolgárokra jelent veszélyt, hanem azokra, akik illegális tartalmakhoz kívánnak hozzáférni.

Az orosz rezsim korábban is tett már lépéseket az internet megregulázására, 2015-ben a kormány elfogadta azt az adatlokalizációs jogszabályt, ami kötelezi a szolgáltatókat, hogy az állampolgárok összes felhasználói adatát orosz szervereken tárolják, tavaly pedig azt, amely előírja a távközlési- és internetszolgáltatók számára a forgalmi adatok egy évig történő megőrzését.

A hétvégén egyébként az Apple is eltüntette a VPN szolgáltatók alkalmazásait a kínai webshopjából, amire azért volt szükség, mert a kínaiak sem használhatnak virtuális magánhálózatot, ráadásul az online tevékenységek többségét is csak akkor végezhetik legálisan a kínaiak, ha azokat a helyi kormány hitelesítette.

Azóta történt

Előzmények