Kitömték pénzzel Kína AI-szektorát az amerikai befektetők

Igen jelentős összeggel járultak hozzá az utóbbi években az amerikai befektetők a kínai AI-cégek fejlesztésihez.

Miközben az USA sorra hozza az egyre erősebb szankciókat Kína és annak tech cégei ellen (valamint a chipek kapcsán már Hollandia és Japán is, az USA-val való tárgyalások után); addig meglepő módon elmondható, hogy pont az amerikai befektetők tömték ki pénzzel Kína AI-szektorát az utóbbi években.

A Georgetowni Egyetem alá tartozó CSET jelentése szerint konkrétan az amerikai befektetők (többek között az Intel és a Qualcomm befektetési ágazatai) a kínai AI-cégekbe folyt befektetések nagyjából ötödét adták 2015 és 2021 között.

A jelentés szerint 167 amerikai befektető 401 tranzakció során a befektetések 17 százalékát adta, ez 40,2 milliárd dollárt jelentett a kínai AI-cégek számára. A legtöbb, 43 befektetést a GGV Capital eszközölte amerikai oldalról, a Qualcomm és az Intel 13 és 11 alkalommal nyitott ilyen irányba. Az egyik legnagyobb összegű befektetés a Goldman Sachs és az 1KMXC nevéhez fűződik.

Az amerikai vezetés a jelentések szerint az amerikai befektetőket hibáztatja, amiért tőkét és tudást adnak a kínai tech cégeknek, ezért továbbá szankciók bejelentésére lehet készülni idén.

Eközben a Wall Street és a befektetők aktuális szerelme már a mesterséges intelligencia, és nem csak a Microsoft és a Google mozgolódnak ilyen téren. A Baidu márciusban befejezi a ChatGPT-stílusú Ernie Bot tesztelését, a kínai és az egyéb AI-cégek részvényei pedig valósággal kilőttek és szárnyalnak a tőzsdéken. Van olyan cég, amelynek az értéke több mint 700 százalékkal nőtt.

Azóta történt

Előzmények