Kipróbálható egy új netbook OS

A héten letölthetővé vált a netbookokhoz készített Jolicloud operációs rendszer 1.0-s verziója. Az Ubuntu Linux alapjaira építkező rendszerhez korábban csak tesztelők szűkebb köre fért hozzá, mostanra azonban elkészültek a bárki által használható ISO-állományok és windowsos telepítő is.

A Jolicloud a Google Chrome OS-éhez hasonló koncepcióra épül, de nemcsak internetes, hanem lokálisan telepített alkalmazásokat is támogat. Utóbbiak között van többek között az alapértelmezés szerint települő OpenOffice.org, a Chrome böngésző, VLC médialejátszó vagy a Pidgin chatkliens. A rendszer érdekessége, hogy a telepített alkalmazásokat szinkronizálni lehet azok között a gépek között, amelyek regisztrálva vannak a Jolicloud-fiókba. A felhasználói felület HTML 5 alapú.

A fejlesztők szándéka szerint a Jolicloud mint alapvetően internetes operációs rendszer problémamentesen képes akár vezetékes, akár vezeték nélküli hálózatra csatlakozni. Elméletileg az ismert netbookokon (amint mondják: a gépek 98 százalékán) minden funkció működik, nincs szükség driverek önálló telepítésére.

A Jolicloud 1.0 letölthető a projekt weboldaláról. A telepítése meglévő Windowsból is elindítható, ilyenkor a rendszer automatikusan dual-boot környezetet hoz létre.

Azóta történt

Előzmények

  • Vége a Windows XP-s netbookoknak

    A Windows 7 kiadásának első évfordulója után nem kerülhetnek forgalomba XP-vel előtelepített konfigurációk.

  • Megjelent a MeeGo 1.0

    Az Intel és a Nokia rendszere egyelőre netbookokon próbálható ki. Félévente jönnek majd az újabb verziók.