Vége a Windows XP-s netbookoknak

Designed for Windows XPA Microsoft a múlt héten emlékeztetett arra, hogy 2010. október 22-től a PC-gyártók nem forgalmazhatnak többé netbookokat Windows XP-vel előtelepítve. Ez a szoftvercég szerint nem fog sokkot okozni a piacon, mert – citálják az NPD adatait – az Egyesült Államokban a netbookok 81 százaléka már ma is Windows 7-tel vásárolható meg.

Valószínű ugyanakkor, hogy számos országban – például Magyarországon is – nem ezek az arányszámok élnek, és 19 százaléknál nagyobb a Windows XP Home-mal árusított gépek részesedése. Ezek ugyanis általában olcsóbbak, mint a Windows 7-es netbookok, hiszen – legalábbis piaci pletykák szerint – a Microsoft a régebbi, 2001-ben bemutatott operációs rendszert rendkívül nyomott, 15-20 dollár körüli áron kínálja a PC-gyártóknak, míg a Windows 7 licencekért közel 50 dollárt kér. Az XP-t annak idején azért kezdte diszkontáron árulni a cég, hogy az ebben az árérzékeny szegmensben teret nyerő Linuxot kiszorítsa.

Ez indokolta a Windows XP életciklusának meghosszabbítását is. Eredetileg ugyanis a rendszer forgalmazása már 2008. június 30-án véget ért, ezt követően fél évig már csak a kisebb rendszerépítők – azok a számítógép-összeszerelők, amelyek nagykereskedelmi forrásból szerzik be az előtelepítésre szánt szoftvert – juthattak hozzá. Csakhogy a netbook- és nettopgyártók nyomására a vállalat belement abba, hogy kizárólag e termékkategóriában egészen 2010 őszéig biztosítja a Windows XP elérhetőségét – ez a határidő jár most le.

A Microsoft egyben arra is figyelmeztetett, hogy egy hónap múlva, július 13-án ér véget a Windows XP második szervizcsomagjának (SP2) a támogatása. E naptól kezdve e kiadáshoz nem készül semmiféle patch, így biztonsági frissítés sem, ezért idővel egyre sebezhetőbbé válik, egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent majd a használata. A cég az újabb operációs rendszereire vagy XP-szervizcsomagra való frissítést javasolja az érintett ügyfeleinek.

Azóta történt

Előzmények