Klaszter – divatszó vagy a fejlődés motorja?

Az Észak-alföldi Informatikai Klaszter egy nemzetközi konferenciát rendez 2008. április 24-én a debreceni Kölcsey Központban, ahol a vállalati együttműködések élő példáin keresztül szeretnék bemutatni a „klaszterizációt”, vagyis a közös piaci fellépés előnyeit és nehézségeit. A konferencián való részvetel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Az előadásokat az interneten is meg lehet nézni élőben.


Kölcsey Központ – a konferencia helyszíne

A szervezők abból indulnak ki, hogy a bizalom hiánya és ezzel összefüggésben a vállalkozások közötti összefogás alacsony szintje hazánkban is a gazdasági fejlődés egyik komoly hátráltatója, de vannak jól bevált nemzetközi módszerek, amelyek segíthetnek ezen a problémán. Ilyen a klaszter is mint a „nyílt innováció” egyik legfontosabb eszköze, mely a kisvállalatok felemelkedésében játszhat meghatározó szerepet.

Belga és svéd klaszterek a konferencián

A jövő heti konferencia a lehető legnagyobb mértékben gyakorlatorientált lesz, az előadók a valós életből vett példákat mutatnak be a résztvevőknek a sikeres és sikertelen klaszterekről és partnerkezdeményezésekről. A legfontosabb belga tapasztalatokról Thierry Villers, az INFOPOLE Cluster – egy belgiumi informatikai klaszter – vezetője fog előadást tartani, majd Julien Lehmann, a Competitiveness vezető tanácsadója foglalja össze a jó és rossz gyakorlatokat ezen a területen. A Competitiveness egy 1994 óta klaszterekhez kapcsolódó tanácsadással foglalkozó nemzetközi szervezet, ezért különösen érdekes lehet számunkra ez az előadás. A délután első előadásában Nils-Erik Selin, a Kista Science City igazgatója mutatja be az irányítása alá tartozó klasztert.

Selin_cluster_Kista
Nils-Eric Selin

A Stockholm északnyugati részén elhelyezkedő Kista Science City egyike a világ öt legnagyobb IT-klaszterének. A klasztert high-tech profiljának köszönhetően (a Szilícium-völgyre utalva) Wireless Valley-ként vagy Mobile Valley-ként is emlegetik. A közel 31 ezer alkalmazott és 1 400 Kista vállalat mintegy kétharmada dolgozik az informatikai szektorban.

Innovációról, k+f-ről és a hazai szakemberhiányról

A konferencia egyetlen hazai előadójaként Holczer Tamás, a Grafton Recruitment Kft. ügyvezető igazgatója a munkaerőpiaci trendeket, folyamatokat mutatja be, mely téma azért különösen aktuális, mert az informatikában jelenleg a legnagyobb problémát a szakemberhiány jelenti.

Az utolsó előadás a klaszterek témájától látszólag elszakadva az informatika jövőjéről szól, dr. Timothy Jones tolmácsolásában, aki az IBM zürichi kutatóintézetében az információs szolgáltatások divízió vezetője. Ez az elszakadás azonban csak látszólagos, a klasztereknek kiemelten fontos szerepük van az innovációban és kutatásfejlesztésében.

A konferenciával kapcsolatos részletes információk az itclaster.hu weboldalon tanulmányozhatók.

Azóta történt

Előzmények