Kormányhatározat a nyílt forráskód támogatásáról a közigazgatásban

A program célja, hogy alternatív megoldásokat kínáljon az állami szervek dolgozói számára.

Az InternetKon konzultáció után kialakított Digitális Jólét Programban az is szerepel, hogy a közigazgatásban törekedni kell a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére, a korábban megindult hasonló folyamatok kibővítésére.

Ennek megvalósítása az első fázishoz érkezett, ugyanis a tegnap kiadott, legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányhatározat: A Kormány 1236/2016. (V. 13.) Korm. határozata a nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztéséhez szükséges intézkedésekről címmel.

A legfontosabb része a határozatnak az első pont, melyben szerepel, hogy tárcaközi együttműködés keretében (Belügyminisztérium, Miniszterelnökség, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszteri biztos) dolgozzák ki azt az intézkedéscsomagot, mely azt a célt szolgálja, hogy „a közigazgatás hatékonyságának megtartása vagy növelése mellett biztosított legyen a közszférában a nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek további, minél szélesebb körű elterjesztése”. Az intézmények vezetőinek szeptember 30-ára kell ezt a csomagot elkészíteniük.

Alternatíva

A kormányhatározatból világos, hogy ahogy a korábbiakban sem, most sincs szó teljes átállásról, a program alternatív megoldásokat keres, illetve népszerűsít majd, célja ugyanis, „hogy az biztosítsa a közszféra számára – a versenyfeltételek aránytalan sérelme nélkül – a hazai mikro- és kisvállalkozások szoftveripari szerepének erősödése mellett a gyártói, szállítói vagy ezzel egyenértékű támogatással rendelkező nyílt forráskódra épülő szoftverek elérhetőségét is”.

Fontos pont, hogy a belügyminiszter utasítást kapott arra, hogy „a központi kormányzati informatikai szolgáltató ellátotti körébe tartozó szervek” esetében mindenhol telepítsenek ingyenesen elérhető irodai szoftvert – a már meglévő mellé. A telepítés, a felhasználói támogatás és az oktatás a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. feladata lesz.

Az állami szervek létrehoznak egy szakmai fórumot a nyílt forrás elterjesztése érdekében, illetve a belügyminiszter feladat lesz kialakítani egy monitoring rendszert, melynek eredményeit évente fogják kiértékelni.

Azóta történt

Előzmények