Vád alá helyezték az Intel és a Nissan rendszeréből is lopó hackert

A szakember az információ szabadságával indokolta tetteit.

Az Egyesült Államokban vádat emeltek a 21 éves svájci szoftvermérnök, Till Kottmann ellen, aki a vádirat szerint több nagyvállalat és amerikai állami intézmény rendszerébe behatolt, onnan bizalmas információkat szerzett, illetve osztott meg.

A vádirat nem nevesíti az áldozatokat, de a leírásokból és a korábbi beszámolókból tudható, hogy Kottman többek között (a Deloitte weboldalán keresztül) az Inteltől, a Nissantól, a mostanában botrányba keveredett Verkadától, illetve amerikai szövetségi és állami intézményektől, hivataloktól lopott adatokat.

Kottman állítólag nem egyedül dolgozott, hanem egy csoport tagjaként, akik a feltételezések szerint körülbelül száz szervezettől szereztek meg hozzáférési kódokat, majd bizalmas fájlokat, forráskódokat, sebezhetőségi információkat stb. – a hackerek ugyanis a megszerzett adatok jó részét nyilvánosságra hozták.

Az adatszivárogtatás furcsa körülmények között zajlott, az Intel esetében például Kottmann tavaly azt állította, hogy egy névtelen hackertől kapta az adatokat. Később azonban egyre inkább világossá vált, hogy a mérnök magát elkötelezett hacktivistának tartja, aki provokatív módon akarja felhívni a figyelmet a rendszerek sebezhetőségeire: „Sok adatot teszek közzé, szivárogtatok. Az információ szabadsága vezet tetteimben, és emellett roppant kíváncsi is vagyok. Szeretem leleplezni azokat a (gyakran katasztrofális) dolgokat, melyeket az ember a védett kódokban találhat.” – nyilatkozta tavaly a The Registernek.

A hacker jelenleg Luzernben van őrizet alatt, ide kézbesítették a vádemelésről szóló dokumentumokat, és mivel Svájcnak van kiadatási egyezménye az USA-val, nagy valószínűséggel hamarosan az Egyesült Államokban állítják bíróság elé.

Előzmények