Tesla-gyárakba lehetett benézni egy biztonsági cég hibája miatt

Meghackelték a Verkada rendszereit, emiatt több mint 150 ezer megfigyelőkamera élő feedjéhez fértek hozzá a hackerek; akik arra figyelmeztetnek, intő példa ez a jelen kor megfigyeléseire.

A Bloomberg jelentése szerint hackerek törték fel a Verkada rendszereit – a vállalat üzleti videomegfigyeléssel foglalkozik.

A támadás révén több mint 150 ezer megfigyelőkamera élő feedjéhez tudtak hozzáférni a hackerek. A hírek szerint több száz olyan kamera képét is elérték, amelyek a Tesla egyes gyáraiban és üzemeiben találhatóak, de a Cloudfare biztonsági kameráit is elérték.

A Verkada letiltotta az összes belső rendszergazdai fiókot a jogosulatlan hozzáférések megakadályozása érdekében, a biztonsági csapatait pedig nyomozásba kezdtek az ügy kapcsán, miután értesítették a hatóságokat.

A hackerek elmondták, hogy már elvesztették a hozzáférésüket, de egy szuperadmin-fiókkal tudtak belépni, aminek az adatait egyszerűen az interneten találták meg. A beépített kamerás funkciókkal aztán roothozzáférést és távoli irányítást szereztek. Az ügy kapcsán előkerült a Motherboard korábbi jelentése is, amely szerint a Verkada dolgozói mások zaklatására használták a megfigyelőkamerákat, valamint kolléganőkről készítettek fotókat. A hackerek most közölték, 24 ezer szervezet használhatja a Verkada kameráit.

A Verkada úgy hirdeti a megoldásait, hogy képes biztonságos távoli hozzáférést biztosítani a feedekhez, emellett videoelemzést is használ arcfelismeréssel, emberek azonosításával és követésével, járműkövetéssel.

A hackerek felhívták a Bloomberg figyelmét, hogy ez az eset is bizonyítja, milyen elképesztő módon figyelik meg az embereket világszerte, és mennyire nem érdekel senkit, hogy mennyire biztonságosak a megfigyelést végző platformok. A támadók szerint egy céget sem érdekel más, csak a nyereség.

Azóta történt

Előzmények