Törvénnyel enyhítenék a közösségi média iránti függőséget

Az USA tervezete részben az iparági szereplőktől várja a függőség csökkentését, együttműködés hiányában felelősségre vonnák őket.

Amy Klobuchar és Cynthia Lummis amerikai szenátorok a napokban álltak elő egy olyan tervezettel, amely a közösségi médiával szembeni függőség enyhítését célozza, különös tekintettel a Facebookra, az Instagramra és a Twitterre.

Frances Haugen, a Meta korábbi dolgozója tette fel az i-re a pontot, amikor szivárogtatásai és belsős adatai alapján körvonalazódott, milyen károsak a közösségi platformok a mentális egészségre, különös tekintettel a fiatalok esetében – ezenfelül a tévinformációk, álhírek, szélsőséges és erőszakos tartalmak terjedése is központi téma a világ országaiban.


[+]

A mostani tervezet kapcsán egyébként több amerikai szervezet közös tanulmányt folytat majd arról, mit tehetne a Facebook és a többi cég, hogy orvosolja a közösségi médiával szembeni függőség gondjait. A kutatás alapján az FTC állít majd fel szabályokat, és felelősségre vonja a közösségi platformokat, ha nem működnek együtt.

Klobuchar szenátor szerint a tech cégek túl rég mondogatják, hogy majd ők mindent elintéznek, de mostanra nyilvánvaló, hogy a közösségi médiás platformok a nyereségre figyelnek, nem az emberekre, ezért az algoritmusok veszélyes tartalmakról teszik függővé az embereket, valamint tévinformációkat terjesztenek. Ezen gyakorlatilag törvényileg akadályoznák meg.

Azóta történt

Előzmények