Alkotmányellenes kriptopénzért állampolgárságot venni

A Közép-afrikai Köztársaság alkotmánybírósága befékezte a helyi kormány kriptopénzes terveit.

Nagy port kavart, amikor a világ egyik legszegényebb országa, a Közép-afrikai Köztársaság saját kriptopénzt indított. A Sango Coin a nagy kriptolejtő ellenére is elérhetővé vált július 21-én, pedig az országban eleve nem az internetkapcsolat elérhetősége a legfőbb gondja a lakosságnak.

A helyi kormány többek között lehetővé akarta tenni, hogy a külföldi befektetők 60 ezer dollárnyi Sango Coin 5 évig való megtartásáért cserébe állampolgársághoz jussanak. Az e-állampolgárság már 6 ezer dollárnyi Sango Coin 3 évig való birtoklásáért járt volna. Ezen felül 10 ezer dollárnyi kriptopénzért 250 négyzetméteres földterületet is kaptak volna a külföldiek, ha egy évtizedig leteszik ezt az összeget.

A helyi alkotmánybíróság végül alkotmányellenesnek mondta ki ezeket a vásárlásokat, így a kormány kriptopénzével mégsem lehet állampolgárságot vagy földet venni az országban. A bíróság szerint az állampolgárságnak nincs piaci értéke, továbbá fizikai tartózkodást igényelne.

Ez az ország volt egyébként az első Afrikában, ahol legális fizetőeszköz lett a bitcoin, a kriptoszakértők és az IMF legnagyobb aggodalmai mellett.

Azóta történt

Előzmények