KSZF: nincs döntés az Office 2007 központi bevezetéséről

Közleményben reagált a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) vezetője arra a nyílt levélre, melyet a múlt héten az OpenDocument formátum, valamint általában a nyílt szabványok és a szabad szoftverek használatáért lobbizó ODFA magyar tagozata tett közzé. Ez arra szólította fel a KSZF-et, hogy állítsa le a Microsoft Office 2007 irodai csomag általános kormányzati bevezetését, és csak azt követően döntsön az ilyen nagy volumenű beszerzésekről, hogy megvizsgálta az alternatív lehetőségeket is. A KSZF főigazgatója, Imre János most cáfolta, hogy döntés született volna arról, hogy a minisztériumok áttérnek a redmondi szoftvercég termékének e kiadására.

Az ügy katalizátora az Index egyik múlt heti írása („A spórolás nagy érvágás lenne”) volt, mely azt állította, hogy az informatikát érintő döntések meghozatalának jogkörét több minisztériumtól is elvonó KSZF a hozzá tartozó tárcáknál megkezdte az Office 2007-re történő átállás előkészítését. A cikk azt sugallta, hogy a központi beszerzésekért felelős hivatal, mivel jutalékot kap a kormányzati intézmények vásárlásai után, ellenérdekelt a spórolásban, és ezért választotta az irodai szoftverek esetében is az általában drágának tartott és a hivatalok szempontjából sok fölösleges funkciót is kínáló Microsoft-csomagot.

A KSZF-ügy kirobbanását követően egy, az OpenOffice.org irodai csomag helyesírás-ellenőrzőjének előnyeit kidomborító írást tett közzé a szoftver nyelvi moduljait fejlesztő Németh László. A „A Microsoft Office és az OpenOffice.org magyar nyelve” címet viselő tanulmány számos példát hoz annak illusztrálására, hogy az ODF formátumot használó, nyílt forrású alternatíva nyelvi eszközei (helyesírás-ellenőrző, elválasztóprogram, nyelvhelyesség-ellenőrző, szinonimaszótár) legalább olyan jók, mint a kereskedelmi termékéi, sőt a funkciókat és a megbízhatóságot tekintve számos esetben felül is múlják azokat.

Ezt követően publikálta nyílt levelét az ODFA magyar tagozata. Ebben a szervezet leírja, hogy értetlenül áll a nemzetközi trenddel és a józan ésszel szembemenő döntés előtt. „Nem értjük, hogy a gazdasági válság idején miért éppen Magyarország az első olyan uniós tagállam, ahol a világ legdrágább irodai szoftvercsomagjának beszerzéséről születik központi döntés” – írja az elnökség. Amely aztán kérdőre vonja a KSZF-et az ügyben, majd felszólítja a tervezett átállás azonnali leállítására.

A felhívásra Imre János KSZF-főigazgató tegnap közleményében reagált, melyben cáfolja, hogy döntés született volna az Office 2007 kormányzati bevezetéséről. Mint írja: „Csodálkozással fogadta a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) vezetősége a szervezet nyílt levelét. Éppen azért, mert most készítünk elő egy kormányzati projektet a nyílt szabványú szoftverek szélesebb körű bevezetésére. Semmilyen döntés nem született a Microsoft Office 2007 általános kormányzati alkalmazásáról. Sőt, jelenleg is éppen azt vizsgáljuk, hogy milyen szoftvereket lehetne lecserélni olyan nyílt szabványú alkalmazásra, amely költséghatékony, korszerű és biztonságos, valamint támogatja a csoportmunka-alkalmazásokat is.”

A főigazgató szerint a KSZF nemhogy nem kerékkötője a nyílt megoldások elterjedésének a közszférában, hanem éppen előmozdítója. „Megjegyzendő, hogy az EU még csak most fog szabványosítani, a KSZF pedig már megkötötte első megállapodását a nyílt szabványú szoftverekre” – írja Imre, hozzátéve, hogy a közeljövőben biztosítani fogják a kormányzati intézményeinknek az ODF formátumú dokumentumok használatát.

Azóta történt

Előzmények