Kutatási eredmény a Teleházakról

A teleházak működtetésében vannak még hiányosságok. Problémát jelent, hogy a gazdasági hatékonyságukat nagyon nehéz vizsgálni, ugyanis a 2001-es monitoring adatai és tapasztalatai alapján a többségük nem rendelkezik valós pénzügyi nyilvántartással - áll Hohl Ferenc vidékfejlesztéssel foglalkozó kutató tanulmányában, amelyben megyénként öt, országosan 95 teleházat vizsgált véletlenszerűen kiválasztva.

Hohl tanulmánya szerint a probléma főként a szervezeti felépítésben keresendő: a pénzügyeket intéző tulajdonos szervek nem kapnak elegendő információt a pénzügyi nyilvántartás elkészítéséhez. A vizsgálat időpontjában a 183 megvizsgált teleháznak csak a negyede rendelkezett valamilyen pénzügyi nyilvántartással. Hohl az Indexnek elmondta, hogy a teleházak internetes megjelenése rendkívül alacsony szintű.

A vizsgált települési internetközpontoknak csak a 16 százaléka rendelkezik önálló honlappal. A kutatás szerint a teleházak 39 százaléka megjelenik ugyan az interneten, de ez sok esetben az elérhetőség közlésére korlátozódik, ami gyakran csak a teleház címét jelenti. A teleházak közel negyven százaléka semmilyen információt nem közöl a szolgáltatásokról és azok áráról.

Azóta történt

Előzmények