Egymilliárd euró a kvantum-számítástechnika fejlesztésére

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót szán a kvantumtechnológia fejlesztésére, melytől többek között biztonságosabb kommunikációt, illetve különlegesen pontos eszközök kialakítását várják – jelentették be a European Open Science Cloud részeként futó projektet.

A két másik nagy programhoz (grafénfejlesztés, valamint agykutatás) hasonlóan évtizedes projektről van szó, mely várhatóan 2018-ban indul, forrását egyrészt a közös költségvetésből, másrészt tagállami finanszírozásból teremtik elő.

A projekt tervezetét februárban publikálták (Quantum Manifesto), ennek egyik kidolgozója, Tommaso Calarco (egy kvantumtudománnyal foglalkozó német tudományos központ vezetője) azt nyilatkozta, hogy a világon sok helyen folynak ilyen kutatások, ezért Európának idejében kell lépnie, ha nem akar másodvonalbeli szereplő lenni a jövő egyik meghatározó technológiájának fejlesztésében.

A kezdeményezés fókuszában rövid távon olyan fejlesztések állnak majd, mint a kvantumkommunikációs hálózatok, ultra-érzékeny kamerák, illetve kvantumszimulátorok, melyek új anyagok kifejlesztését teszik majd lehetővé, valamint a hosszabb távú tervek között szerepelnek a kvantumszámítógépek, illetve nagy pontosságú, mobiltelefonokba szánt szenzorok.

A program piacközpontú, mivel – bár Európában több helyen is folynak kvantumtechnológiai kutatások, ezek főleg alapkutatás jellegűek – az ipari alkalmazás mindeddig elsikkadt. A Quantum Manifesto hivatalos bejelentése május közepén, az amszterdami Quantum Europe konferencián történik meg, ekkor a tervek szerint részleteket is közölnek majd a kezdeményezésről.

Azóta történt

Előzmények