Az igazán lustáknak még fogniuk sem kell

A Webisztán írt hétfő délelőtt a LapTape miniprojektről, ami a felhúzott térdekkel háton táblagépezők életét könnyítené meg elsősorban. Másodsorban azokét, akik elég könnyű és apró laptopot használnak ugyanebben a pozícióban. A megoldás egyszerű és valódi problémára keresi a választ állítják a készítők, amit bizonyíthat, hogy eredetileg saját használatra készült. Aztán az ismerősöknek is megtetszett, ők is akarták. Így indult a kickstarter projekt, mely két magyar fiatal, Müller Tamás (ötletgazda, vele váltottunk levelet, hihetetlenül gyorsan válaszolt), illetve Demmer Dániel (veterán kickstarter backer, sok projektet követett már végig) munkájának eredménye.

Könnyen hordozható, egyszerű megoldás
Könnyen hordozható, egyszerű megoldás

Az ötlet már több mint egy éve megszületett. Müller Tamás az első fél évben csak az önmagának gyártott egyetlen prototípust használta, utána kezdett kísérletezni más anyagokkal meséli Müller az első lépéseket. Főleg a sarkokat tartó anyag okozott fejtörést számára: vékonyabb, vastagabb, hajlékonyabb, merevebb műanyagokkal kísérletezett. A minél tökéletesebb tartószerkezet kialakításához nyomdai, plotteres vágással készítette el a következő prototípusokat. Többféle szalagot is kipróbált. A tesztelést barátok végezték, ők kapták meg ezeket. Az idei évben szabadidejében Müller a Kickstarter kampányanyagait rakta össze.

Müller egyébként funkcionálisan teljesen elégedett a LapTape-el. Stabilan megtartja a kisebb és nagyobb táblagépeket, könyvolvasókat. „Különösen jó volt felfedezni, hogy a MacBookommal is milyen jól működik” írja. A termék külsejével még nincs teljesen kibékülve, de pont emiatt van szükség a támogatókra. A kérdésünkre, hogy hányszor sikerült „kilőnie” a tartószerkezettel véletlenül a táblagépet, azt válaszolta, egyszer sem történt ilyesmi.

Hátradőlve, felhúzott térdekkel
Hátradőlve, felhúzott térdekkel - ha felül is beakasztható lenne a gép egy keresztpántba, többféle felhasználást engedne

Még egy jó dizájnerre (aki egy ennyire egyszerű kiegészítő esetében elég nagy szerepet kap) és a nagyüzemi gyártásra kell pénz. A Kickstarteren kitűzött tízezer dollár elérése esetén a tervek szerint le lehetne gyártani és szállítani az induláshoz szükséges 700-800 darab LapTape-et: „Természetesen, ha külföldön felkapnák a dolgot, akkor lenne esély ennél jobb eredmény elérésére is. De ezen most még keményen dolgozni kell.”

Ha sikeres lesz a Kickstarteren a startup, más magyar próbálkozásoknak is segítene a know-how megosztásával, és gyakorlati tanácsokat is adna a gumis táblagép-tartó feltalálója, hogy tovább bővülhessen a sikeres magyar crowdfunding projektek listája.

A projekt első támogatói 13 fontért juthatnak hozzá a korai piros darabokhoz még idén júniusban, míg a végleges termék ára 18 angol font körül alakulhat, vagy kicsivel felette. Az egyszerű kiegészítőt Müller Tamás szerint csak néhányan fogják lemásolni vagy otthon nekiállni megcsinálni, az érdeklődők többsége inkább nem áll neki kísérletezni és méteráru boltokban a legjobb gatyamadzagokra vadászni. Ha mégis nagy lesz az érdeklődés az otthon elkészíthető LapTape iránt, az sem kizárt, hogy a kis sarkok vágásmintáját szabadon hozzáférhetővé teszik.

Azóta történt

Előzmények

  • Átlépte az egymilliárd dollárt a Kickstarter

    Összesen 5,7 millióan adtak már kisebb-nagyobb összeget a platformon keresztül különböző projektekre. A legnagyobb támogatók az amerikaiak.