Lassuló PC-eladások

A Gartner korábban túl optimistán ítélte meg a PC-piac idei növekedési potenciálját. Noha a piackutató cég még most is az eladások kétszámjegyű százalékos növekedésével számol, a frissített prognózis szerint a globális forgalom 2004-ben 12,6 százalékkal bővül a tavalyi évhez képest – és nem 13,4 százalékkal, ahogy korábban várták.

Amint George Shiffler vezető Gartner-elemző mondja: a PC- és félvezetőgyártók arra számítottak, hogy a második félévben az eladások a szezonálisan jellemző növekedési ütemnél nagyobb mértékben nőnek, most azonban úgy néz ki, hogy a bővülés üteme a hagyományos keretek között marad.

A forgalomnövekedés Nyugat-Európában és az ázsiai–csendes-óceáni régióban meghaladta a várakozásokat, de az Egyesült Államokban, Japánban és Latin-Amerikában elmaradt a várttól. A noteszgépek sem fogynak olyan jól, mint tavaly, amikor a szegmens növekedési üteme rekordot döntött, igaz, az eladások még így is 20 százalékkal bővültek az idén.

Az IDC – amely a hónap végén frissíti előrejelzését – nem tervezi korábbi várakozásainak felülvizsgálatát, és továbbra is a PC-piac 13,5 százalékos forgalomnövekedését várja 2004-re.

Előzmények