Lebukott az Apple

Noha többnyire köztudott, hogy Kínában nem ritkán rendkívül alacsony bérért és igen hosszú műszakokban dolgoznak a kétkezi munkások, az éppen az olcsó munkaerő miatt ott gyártató nyugati nagyvállalatok egyáltalán nem kedvelik, ha ezt az orruk alá dörgölik. Nemrég az Apple került kellemetlen helyzetbe, miután egy brit lap, a Mail on Sunday egy leleplező írást közölt arról, hogy a vállalat iPod zenelejátszóit előállító kínai üzemekben a munkások rabszolgakörülmények között dolgoznak.

A cég szerződéses gyártópartnere, a Foxconn első reakcióiban tagadott bármiféle szabálytalanságot, és állította, hogy bármikor hajlandó alávetni magát egy hatósági vizsgálatnak. Az Apple pedig a cikk megjelenését követően azt ígérte, hogy a helyszínen kivizsgálja az ügyet – ennek az auditnak az eredményei még nem ismertek.

Ám időközben a Foxconn változtatott álláspontján. A ChinaCSR.com beszámolója szerint Li Cung, a cég szóvivője elismerte, hogy a dolgozók havonta nagyjából 80 órát túlóráznak, ez pedig jelentősen több, mint a helyi munkaügyi törvények által maximálisan engedélyezett 36 óra. Cung szerint ugyanakkor a média nem látta át a vállalat bonyolult bérrendszerét, és ezért tévesen számolt be a fizetésekről. A Foxconn a munkásoknak a törvényben előírt minimálbért fizeti – tette hozzá. Az Apple számára kellemetlenebb, hogy Cung szerint az amerikai vállalat korábban már vizsgálta a munkakörülményeket, és mindent rendben talált.

Amint arról beszámoltunk, a Mail on Sunday cikke szerint az iPodokat gyártó dolgozók alig több, mint 10 ezer forintnak megfelelő havi fizetésért gürcölnek 15 órás műszakokban, és a munkásszállókon egy-egy hálóteremben százan zsúfolódnak össze.

Azóta történt

Előzmények

  • How to Dismantle an iPod

    A U2 együttes és az Apple együttműködésének gyümölcse az újabb U2-dizájnú iPod-lejátszó – olcsóbban, mint az előző.

  • Bezárja pécsi gyárát a Foxconn

    A dolgozóknak felajánlották: a több milliárd forintos költséggel közel duplájára bővített komáromi gyárban folytathatják a munkát.