Legalizált kémprogram az ASVA-tól?

Jelentős lépést tett az ASVA afelé, hogy az ez évi Nagy Testvér díj komoly várományosává lépjen elő. A közhasznú alapítvány Filmhalász néven új számítógépes programot fejlesztett ki, amelynek segítségével a cégvezetők figyelemmel kísérhetik, hogy alkalmazottaik milyen adattartalmakat töltenek le az internetről.

Az ASVA tájékoztatása szerint a program képes felismerni a tömörített, filmes adattartalmakat a céges hálózaton. Telepítése során a szoftver automatikusan települ minden terminálra, a kliens pedig arra a gépre, amelyet kijelölnek. Ez a gép folyamatosan kapja az információt a hálózaton megforduló tömörített tartalmakról, így a vezető a saját gépéről bármikor láthatja, mely gépeken van filmes kiterjesztés. A Filmhalász minden adathalmazt felismer a belső hálózaton, függetlenül a tömörítés módszerétől. A programban állítható, hogy mekkora adattömeg letöltése esetén jelezzen.



Az ASVA aranyhala - kívánj hármat...

Az alapítvány szerint minderre azért van szükség, mert amennyiben a cég működési szabályzatában nem szerepel, hogy az alkalmazottak magáncélokra is használhatják az internetet, akkor az illegális letöltés a vezetők felelőssége. Ilyen esetben a cégek jogilag még akkor is hozzájárulnak a jogtulajdonosoknak okozott kár növeléséhez, ha nincs is tudomásuk az alkalmazottak letöltéseiről. "A cégvezetőnek most lehetősége van kiszűrni az illegális letöltéseket, így elkerülhetik az esetleges polgári jogi és büntetőjogi eljárásokat." – olvashattuk a közleményben. A megszólított cégvezetők figyelmébe ajánljuk, hogy a Filmhalász használata esetén jogszabály kötelezi őket arra, hogy a program működésére dolgozóik figyelmét is felhívják.

A program működési elvének ismerete hiányában azt nem lehet tudni, hogy a hálózatról összegyűjtött információkat a Filmhalász csak a kliensgépre továbbítja, vagy netán – mivel az alkalmazott technika lehetővé teszi – egyből az ASVA számítógépeire is. Lássuk be, ez utóbbi azért jelentősen megkönnyítené a jogsértések elleni jövőbeli fellépéseket.

A kifejlesztett szoftvert és a hozzá tartozó leírást most minden igénylő ingyenesen megkaphatja, amennyiben e-mailben jelzi érdeklődését az asva@asva.hu címen. Az IT.news már elküldte az igénylését a maga példányára.

Azóta történt

Előzmények