Lemondott Steve Jobs

Steve Jobs (Fotó: Matthew Yohe)
Steve Jobs (Fotó: Matthew Yohe, CC)

Tegnap az Apple igazgatótanácsa bejelentette, hogy lemond vezérigazgatói posztjáról a vállalat alapítója, Steve Jobs. A karizmatikus vezető nem távozik a cégtől – mely az idén a világ legértékesebb részvénytársaságává nőtt –, annak stratégiai irányításából az igazgatótanács elnökeként a jövőben is részt vállal. Vezérigazgatónak Tim Cookot nevezték ki, aki eddig a vállalat operatív vezérigazgatója volt, és már Jobs betegszabadsága alatt is ő felelt a napi működésért.

„Mindig is azt mondtam, hogy ha eljön a nap, amikor az Apple vezérigazgatójaként nem leszek képes a feladataimat ellátni és az elvárásaimnak megfelelni, én leszek az első, aki tudatja ezt veletek. Sajnos elérkezett ez a nap” – írta az igazgatótanácsnak írt levelében Steve Jobs. „Úgy gondolom, hogy az Apple legfényesebb és leginnovatívabb napjai még előttünk vannak” – jósolta.

Steve Jobs távozása pletykaként rendre felmerült azóta, hogy a cégvezető idén januárban ismét betegszabadságra ment. Annak ellenére, hogy nem meglepetésről van szó, a bejelentést követően az Apple részvényárfolyama közel 5 százalékot zuhant a tőzsdezárás utáni kereskedésben, mivel a befektetők bizonytalanok, milyen lesz a „Jobs utáni” Apple.

A most 56 éves Jobsnál 2004-ben hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak, két évvel ezelőtti első betegszabadsága alatt májátültetésen esett át. Akkoriban Steve Jobs egészségi állapota folyamatos beszédtéma volt, elsősorban azért, mert a piac szemében ő egyet jelent az Apple-lel.

A befektetők azóta aggódtak a karizmatikus vezető egészsége miatt, amióta látványosan lefogyva lépett színpadra a 2008. júniusi WWDC-n. Morbid véletlen, hogy egy hónappal később a Bloomberg tévedésből, az anyagot karbantartó szerkesztő bakija miatt publikálta Jobs előre megírt nekrológját. Később a cégvezető cáfolta, hogy kiújult volna korábbi betegsége, a nekrológ megjelenését pedig így kommentálta: „A halálomról szóló hírek erősen túloznak.”

Jobs aztán 2009 nyarán vette fel a munkát, és tavaly januárban ismét színpadra lépett, hogy leleplezze cége új termékét, az azóta divatot teremtő iPadet. A vezérigazgató azóta az Apple minden termékbemutatóját maga vezényelte le.

Utódja, Tim Cook 13 éve dolgozik az Apple-nél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Feloldották a Galaxy Tab 10.1 tilalmat

    A bíróság Németország területére korlátozta a tiltó határozat érvényét. Közben felmerült, hogy az Apple manipulálta a bizonyítékokat.

  • Az Apple a legnagyobb

    A kaliforniai vállalat újabb szimbolikus győzelmet ért el: részvényárfolyama alapján a világ legértékesebb társaságává nőtt.

  • Elmosná-e az Apple-t egy dollárválság?

    Elmélkedés arról, hogy vajon mi történne az óriáscéggel, ha a pesszimista pénzügyi jóslatok valósulnának meg.