A Lenovónak nem lesz smartbookja

A kínai Lenovo nem hivatkozhat smartbookként arra az ARM-architektúrájú mikroprocesszorra épülő hordozható számítógépre, melyet az év eleji Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon mutatott be – erről határozott előzetes tiltó végzésében egy német bíróság. Az Egyesült Államokban áprilisban, Európában később piacra dobni tervezett kisméretű notebook, a Skylight azért nem viselheti ezt a kategórianevet, mert az egy kölni székhelyű számítógépgyártó bejegyzett védjegye.

Amint arról beszámoltunk, a Smartbook AG már korábban is sikerrel lépett fel a védjegy kisajátítása ellen, elsőként a Qualcomm-mal szemben, mely az általa fejlesztett Snapdragon processzort használó netbookokat szerette volna így nevezni, hogy megkülönböztesse ezeket azoktól, melyek az Intel x86-os Atom chipjére épülnek. A német cég már akkor jelezte, hogy nemcsak a védjegyét ebben az értelemben használó chipgyártókat, hanem a hozzájuk csatlakozó PC-gyártókat is meg fogja támadni bíróság előtt.

Várható volt, hogy az első célpont a Lenovo lesz, hiszen a világ negyedik legnagyobb PC-szállítója januárban elsőként jelentette be ARM-alapú netbookját, melyet a promóciós anyagokban és a sajtóközleményekben is következetesen smartbooknak nevezett. A kölni kerületi bíróság előzetes határozata szerint azonban – legalábbis Németországban – ezt a jövőben nem teheti meg: a védjegytulajdonos engedélye nélkül ezt a szót hordozható számítógépek megnevezésére nem használhatja. Ha mégis megteszi, alkalmanként akár 250 ezer eurós bírságra is számíthat.


Egy ARM-alapú izé, a Lenovo Skylight

A döntés hatása azonban vélhetően nemcsak Németországban lesz érezhető. A Smartbook AG ugyanis a világ további 23 országában is bejegyeztette a védjegyet, és beadta közösségi – azaz az EU minden tagországában érvényes – védjegy iránti kérelmét az illetékes európai uniós szervhez, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) is, ennek elbírálása még folyamatban van. A 2005-ben alapított vállalkozás egyébként Intel Atom processzorra épülő netbookokat forgalmaz – köztük egy Swarovski-kristályokkal díszített modellt –, és az országban 2001 óta használt márkanevet egy másik német vállalkozástól szerezte meg. A cég az újabb jogi győzelem kapcsán is figyelmeztetett: fel fog lépni mindazok ellen, akik másfajta számítógépek megnevezésére használják a terminust.

A Lenovo Skylightnak szentelt weboldalán már nem olvasható a smartbook kifejezés, de az ott belinkelt sajtóközleményben és videóban még igen. A smart (okos, intelligens) szó is többször szerepel a lapon.

Azóta történt

Előzmények

  • A smartbook vajon mi?

    Akárcsak a netbook, a smartbook elnevezés is bejegyzett védjegy, használni csak egy német cég számítógépeinek megnevezésére lehet.

  • Intel-verő processzorokat ígér az ARM

    Nyolcmagos chipek is szerepelnek a cég útitervében. Nemcsak az Atomot, de az erősebb processzorokat is utol akarják érni.