Lesznek végre linuxos driverek?


Greg Kroah-Hartman

A linuxosok egyik nagy szívfájdalma – és egyben a nyílt forrású operációs rendszer elterjedésének egyik komoly akadálya – az, hogy számos hardverhez nincsenek működő meghajtóprogramok. Bár a legtöbb alkatrész és periféria használható Linuxon is, jó néhány eszközt vagy egyáltalán nem, vagy csak kínkeserves módon, vagy csak részben lehet működésre bírni. Ezen az áldatlan helyzeten akar változtatni egy befolyásos – bár amint a Hup.hu szakportál olvasóinak hozzászólásaiból kiderül, a közösségben nem igazán kedvelt – kernelfejlesztő, Greg Kroah-Hartman, aki a blogján a fejlesztői közösség nevében egy nagylelkű felajánlással fordult a hardvergyártók felé.

Annak fejében, hogy a gyártók átadják az adott eszköz specifikációját – vagy legalább egy olyan mérnök elérhetőségét, aki hajlandó a felmerülő kérdésekre választ adni –, a kernelfejlesztői közösség vállalja, hogy ingyen és bérmentve elkészít hozzá egy „teljes és működő” linuxos drivert. Sőt nem csak elkészíti, de karbantartja és frissíti is a kernel-API változásainak megfelelően.

„A drivert a Linux-kernelt fejlesztő, már most is több mint 1500 fős és folyamatosan gyarapodó közösség tagjai fogják megírni. A meghajtó aztán automatikusan belekerül majd minden Linux-disztribúcióba, beleértve a vállalati verziókat is, és automatikusan karban lesz tartva” – ígéri nagyvonalúan. A driver minden olyan processzortípuson használható lesz, amelyet a Linux támogat – folytatja tovább –, támogatást pedig vagy maguk a fejlesztők nyújtanak majd hozzá e-mailben, vagy – ha kereskedelmi termékről van szó – a nagy disztribútorok.

Ma a helyzet úgy áll, hogy még azok a hardvergyártók is vonakodnak kiadni a drivereik forráskódját, amelyek figyelmet fordítanak a linuxos támogatásra. Ennek részben az az oka, hogy a meghajtók kódja bepillantást enged a hardverek belső működésébe, ezeket a „titkos” információkat pedig nem szívesen teszik közszemlére a gyártók. Másrészt azt sem szeretnék, ha bárki belepiszkálhatna a meghajtókba. Kroah-Hartmannak azonban az ilyen aggályok eloszlatására is van javaslata: már elindítottak egy programot, amelynek keretében a Linux Alapítvány technikai bizottsága kidolgozza annak a jogi kereteit, hogy a cégek az egyes driverfejlesztőkkel folytatott kommunikációt titoktartási megállapodásokkal (NDA) védhessék le.

Hamis ígéretek?

A linuxos közösség általában lelkesen fogadta a felhívást, bár néhányan túlzottnak találták az ígéreteket. Roland Dreier kernelfejlesztő például – írja a Linux-Watch – úgy látja: hamis ígéret azt mondani, hogy elég egy cégnek a dokumentációt átdobni a kerítésen, aztán a drivert megírják és támogatják helyettük. „Azt meg egyenesen őrültség állítani, hogy a meghajtó minden platformon működik, és a vállalati disztribúciók is támogatják majd” – fogalmaz. A 2.6.16-os kernel felelőse, Adrian Bunk pedig azzal kapcsolatban szkeptikus, hogy a fejlesztők egy ilyen kaliberű munkát felvállalnak-e. Mint írja: „Egy csillogó új hardverhez drivert írni király dolog, de megérteni és karbantartani egy már létező meghajtót, és a bugokkal szöszölni, na, az már egyáltalán nem az.”

Azóta történt

Előzmények