Szabadalomháborúra készül a linuxosok ellen a Microsoft?


Brad Smith

A Microsoft összeszámolta: 235 szabadalmát sértik a nyílt forrású szoftverek – ezt állítja a Fortune magazinnak adott interjújában a redmondi nagyvállalat vezető jogásza, Brad Smith és a technológialicencelésért felelős igazgató, Horacio Gutierrez. Bár konkrétumokat nem árultak el, azt elmondták, hogy a Linux operációs rendszer magja, a kernel 42, a grafikus felület 65 és az OpenOffice.org irodai csomag 45 szabadalmat használ jogtalanul. Kérdés, hogy mit tud és mit akar tenni a szoftvercég szellemi jogai védelmében.

Ez ma még egyáltalán nem világos. A gazdasági lap cikke szerint mindenesetre megindult az ötletelés a Microsoftnál arról, hogy miként lehetne rábírni a Linuxot és általában a nyílt forrású programokat támogató és használó cégeket a szabadalmak után elvárható jogdíjak megfizetésére. Ennek egyik módja lehet olyan megállapodások tető alá hozatala, mint amilyen a Novellel megkötött, sokat támadott alku, amely kölcsönös szabadalmi védelmet nyújt a cégek ügyfeleinek. Mint kiderült: a Red Hattel is folytak tárgyalások egy hasonló szövetségről, de azok kútba estek.

Steve Ballmer azonban eltökéltnek tűnik. „Egy olyan világban élünk, amely tiszteli a szellemi tulajdont és támogatja annak megbecsülését. [A nyílt forráskódot patronáló vállalatoknak] ugyanazon szabályok szerint kell játszania, mint a többieknek” – mondja. A cikk szerzője szerint mégsem valószínű, hogy a Microsoft felvállalna egy nyílt szabadalomháborút. Azért nem, mert a Linux mellett elkötelezett óriások – egyebek mellett az IBM, az NEC, a Philips és a Sony – maguk is olyan szabadalmi portfólióval rendelkeznek, amely alapján bármikor megtámadhatnák a Gates-birodalmat.

Ma ezért a hidegháborúhoz hasonló helyzet alakult ki a két tábor között – írja a cikk –, amelyben a biztos pusztítástól való kölcsönös félelem a béke egyedüli záloga. Ha az egyik fél hadat üzen, elszabadulhat a perek és viszontkeresetek pokla, amely bizonytalanságot hozna mind az iparág, mind a felhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények