Letölthető az IE 7 második bétája

A Microsoft tegnap kiadta az Internet Explorer 7 második béta-változatát, és arra buzdítja a windowsos felhasználókat, hogy ha lehet, vegyenek részt az átdolgozott böngésző tesztelésében. A vállalat többek között úgy bátorítja a tesztváltozatoktól tartó netezőket, hogy ingyenes telefonos terméktámogatást biztosít a szoftverhez – igaz, kizárólag az Egyesült Államokban, Németországban és Japánban.

A januárban kiadott korábbi bétát még csak fejlesztőknek ajánlották a redmondiak, a tavaly nyáron megjelent első béta pedig még nyilvános sem volt, kizárólag regisztrált tesztelők férhettek hozzá. A fejlesztők azonban most – amint blogjukon írják – úgy vélik, hogy az IE 7 olyan látványos előrelepést jelent a korábbi változathoz képest, hogy azt szeretnék, ha nagyon sokan kipróbálnák. „Az IE 7 már minden tervezett szolgáltatást tartalmaz, és túl van a fontos kompatibilitási és megbízhatósági teszteken. Az emberek – főként az új technológiák iránt fogékonyak – szeretni fogják” – fogalmaztak.

Amint arról hírt adtunk, az új böngésző újdonságai közé tartozik az adathalász (phishing) oldalak szűrése és a kémprogramok elleni beépített védelem. A rivális böngészőkből emelték át a fülek (tabok) használatát, amelyek segítségével több oldal is megnyitható egyetlen ablakban. A Microsoft fejlesztői ezt az ún. Quick Tabs funkcióval fejelték meg, amely az adott ablak és az abban megnyitott oldalak előnézeteivel segíti a navigálást. Szintén újdonság az előzmények – köztük a jelszavak, cookie-k stb. – törlésének egyszerűsítése, a beépített keresődoboz, az RSS hírfolyamok egyszerűbb kezelése, valamint a weboldalak nyomtatásának testre szabhatósága.

Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető a CNET News.comnak elmondta, hogy a böngésző új változata igyekszik a webes standardoknak megfelelni, éppen emiatt előfordulhat, hogy egyes oldalakat nem megfelelően jelenít meg. Számos olyan weboldal van ugyanis, amelyeket a korábbi, 6-os változat sajátos, nem szabványos jellegzetességeihez szabtak, ezekkel lehetnek problémák.

A mostani béta – kizárólag angol nyelvű változatban – letölthető a Microsoft honlapjáról. A Windows XP alatt használható végleges verzió kiadását a második félévre tervezik, de addig még egy újabb béta is napvilágot lát.

Azóta történt

Előzmények