A Linux olyan, mint a rák – vagy mégse?

A Red Hat Inc. idén ünnepli, hogy Marc Ewing 15 évvel ezelőtt elkészítette a Red Hat névre keresztelt Linux-disztribúcióját. E vállalkozásból mára az egyik legsikeresebb Linux-cég jött létre, s ennek képviselői január 23-án Magyarországon is megemlékeznek az évfordulóról (s közben persze népszerűsítik is termékeiket).

A komoly sikereket felmutató vállalkozás – mely 2000-ben a Dell-el együtt megalakította a One Source szövetséget – jellemző módon a legnagyobb rivális, a Microsoft jelenlegi vezetőjének híressé vált szavaival kampányol kezdeményezésük mellett: „… a Linux olyan, mint egy rosszindulatú daganat…” – (igaz, ünnepi közleményük már jelentősen eltorzítja Steve Ballmer szavait; a Red Hat reklámanyaga szerint ezt mondta az MS-vezér: „a Linux olyan, mint egy rosszindulatú daganat, ha nem kezelik időben, felfalja a gazdatestet”, míg az eredeti, 2001-ben elhangzott, igen homályos jelentésű mondat így hangzott: „Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches.” – vagyis: „A Linux a ráknak egy olyan fajtája, melynek sejtjei szerzői jogi értelemben hozzátapadnak mindenhez, amit megérintenek.”)

A Red Hat képviselői örömmel nyugtázták, hogy a szoftveróriás – legalábbis szerintük – a „vegyes megoldások” felé mozdult el (talán a Novell-lel kötött, nagy visszhangot kiváltott megállapodásra gondolnak). Mindenesetre az Open Source Farm elnevezésű rendezvény keretében a Red Hat szakemberei január 23-án, pénteken előadásokat tartanak a budapesti Millenárison.

A délután fél ötkor kezdődő programokra az Open Source Farm honlapján lehet jelentkezni.

Azóta történt

Előzmények

  • A Fedora a legnépszerűbb Linux

    Számháborúznak a közösségi disztribúciók. Avagy hogyan mérhető egy rendszer felhasználói bázisának nagysága?

  • Linuxok harca

    A Novell a Red Hattól szeretne ügyfeleket elcsábítani új akciójával.

  • A Canonical alapítója hisz a Linux-bizniszben

    Az Ubuntu még nem termel profitot, de Shuttleworth szerint még néhány évig érdemes várni.

  • Mennyit ér a Linux?

    Egy kalkuláció szerint majdnem 11 milliárd dollárt. Legalábbis ha a közösség helyett egy szoftvercég rakná össze, ennyibe fájna a fejlesztés.