Linuxra vált a Magyar Szabadalmi Hivatal

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) a Novell Magyarország által biztosított termékek és szolgáltatások segítségével irodai informatikai infrastruktúráját a Linux kernelre épülő Open Enterprise Servert futtató klaszterre állította át – jelentette be a szoftvercég. A 2006-ban elindult projekt célja a nyílt forráskódú technológiák előnyeinek kihasználásával egy biztonságos, nagy teljesítményű informatikai rendszer megteremtése volt. Az átállás során az MSZH számos új, nyílt forráskódú technológiára épülő alkalmazást is bevezetett, többek között az KET szerinti elektronikus ügyintézést lehetővé tevő rendszer is SUSE Linux Enterprise 10 szerveren fut. „További nyílt forráskódú technológiák bevezetését is tervezzük mind szerver-, mind desktopoldalon, valamint a jövőben egyedi alkalmazásfejlesztéseink platformja is a Linux lesz. Ettől a lépéstől az informatikai költségek további csökkenését várjuk” – mondta el Juhász Miklós, az MSZH főosztályvezetője.

Az MSZH több mint 10 éve használja a Novell megoldásait. 2003-ban a Hivatal egy konszolidációs projekt keretében egységes Novell-alapú informatikai infrastruktúrát épített ki. Első lépésként egy egységes eDirectory címtár bevezetésére került sor, majd a fájl- és nyomtatószolgáltatás Novell NetWare, az egységes munkaállomás-felügyelet pedig a Novell ZENworks segítségével valósult meg. 2005-ben megtörtént a régi levelezőrendszer migrálása is a Novell csoportmunka-támogató szoftverére, a Novell GroupWise-ra. A projekt befejező fázisában az összes szolgáltatás egy klaszterre került át a Novell Cluster Services segítségével.

Az MSZH további tervei között szerepel a szerveroldali operációs rendszerek területén az egységesítés. Ennek részeként a jelenlegi Linux disztribúció, illetve a UNIX operációs rendszeren futó nagyobb alkalmazások is egységes SUSE Linux Enterprise Server 10 platformra kerülnek majd át. Kliensoldalon már folyik az OpenOffice.org és a SUSE Linux Enterprise Desktop tesztelése.

Azóta történt

Előzmények