Linuxszal pörög a Renault

A "száguldó cirkuszban" részt vevő autók karosszériájának és motorjainak tervezése és szimulációja rendkívül számítás-, ezáltal időigényes feladat. E téren sietett a francia autógyár mérnökeinek segítségére a Linux - a bonyolult számítási feladatok idejét mintegy 90 százalékkal sikerült csökkenteni.

A Renault F1 Team egy linuxos IBM e1350-es fürtre bízta a komputeres szimulációkat és a kapott adatok analízisét. A rendszert AMD Opteron processzorokkal szerelt IBM eServer e325 és e326 szerverek szolgálják ki. A számítási kapacitás növelésével párhuzamosan az adattárolásról is gondoskodtak, az e1350-ből érkező adatáradatot egy TotalStorage DS4300 társzerver fogja fel, két IBM eServer pSeries 630s-sel, amelyeken AIX operációs rendszer fut.

Christophe Verdier, a Formula 1-es csapat IT igazgatója szerint ennek a rendszernek köszönhetik, hogy az új V10-es motorban rejlő teljesítményt a végletekig ki tudták használni. (Akár így van, akár nem, nem lehet csukott szemmel elmenni a tény mellett, hogy a múlt heti szezonnyitó futamon két Renault végzett a dobogón, és a csapat vezeti a konstuktőri pontversenyt.) "Egy verseny legalább annyira dől el a tervezőasztalon, mint a versenypályán. Ezzel a beruházással jelentős előnyhöz jutottunk." - jelentette ki Verdier. "Az IBM xSeriesnek és a Linuxnak köszönhetően olyan nagy teljesítményű és alacsony költségű rendszerünk van, amivel a jövőben még pontosabb szimulációkat végezhetünk. A 12 darab párhuzamosan dolgozó IBM e325-ös szerverrel azok a számítási műveletek, amelyek eddig három hetet vettek igénybe, most 18 óra alatt elkészülhetnek."

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények