Minihaszon van a Mac minin

A javarészt noteszgépekbe szánt alkatrészek felhasználása miatt viszonylag sovány hasznot termel az Apple-nek a Mac mini – derítette ki az iSuppli piackutató. A cég szakemberei darabjaira szedték az apró asztali számítógépcsalád legolcsóbb tagját, számbavették az összes komponenst, és arra jutottak, hogy a termék teljes anyagköltsége 376,20 dollár, amely a 10,94 dollárra becsült összeszerelési költséggel megfejelve 387,14 dollárra emelkedik. A vizsgált modellt az Egyesült Államokban 599 dollárért árulják.

Ez az összesítés kizárólag a közvetlen anyagköltséggel és a gyártási költséggel számol, nem tartalmaz olyan egyéb költségeket, mint például a licencdíjak, a szoftverek, illetve ezek telepítésének és tesztelésének költségei, valamint a szállítási és marketingköltségek. Az eWeek által megkérdezett elemző szerint az Apple a legolcsóbb Mac mini darabján körülbelül 100 dollárt keres, ami nagyjából 16,7 százalékos bruttó nyereséghányadnak felel meg – ennél jóval többet hoznak a cégnek az iPhone-ok vagy a drágább Mac-konfigurációk. Ez azonban nem szokatlan: szinte mindig mindig a legolcsóbb modellen van a legkisebb haszon – tette hozzá Ezra Gottheil, a Technology Business Research szakértője.

Az iSuppli becslése szerint a gépbe épített Intel Core 2 Duo P7350 (2 GHz) notebookprocesszorhoz a vállalat 118,35 dollárért jut hozzá, ez a legdrágább alkatrész. Utána következik a hordozható gépekbe szánt Nvidia 9400M lapkakészlet, amely 65,16 dollárba kerül, majd a Hitachi által gyártott 120 GB-os merevlemez a maga 46 dollárosra becsült árával. Jelentősebb tétel még a Pioneer DVD-író, amely 32 dollárba kerül. (A részletes listát lásd az iSuppli oldalán.)

„A legtöbb asztali géppel ellentétben a Mac mini, sőt az Apple teljes Mac szériája rengeteg olyan alkatrészt tartalmaz, melyeket notebookokba szántak” – mondja Andrew Rassweiler, az iSuppli elemzője. Aki szerint ez teszi lehetővé alacsony fogyasztású és kis méretű gépek készítését, ugyanakkor növeli az előállítás költségeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Reklámáron a Macintosh!

    Egy orosz IT-vállalkozás Intel és Asus alkatrészekből épít Mac-klónokat. A koppintásokat a valódi Apple-gépeknél jelentősen olcsóbban kínálják vételre.

  • Ha nem vesz iPodot, nem vesszük fel az egyetemre

    Az amerikai Missouri Egyetem médiaszakos hallgatóinak az őszi szemesztertől kötelező lesz iPod vagy iPhone készülékkel rendelkezniük. A laptopok tekintetében sincs sok apelláta.

  • Megint rekordot döntött az Apple

    Sosem volt még ilyen erős nem év végi negyedéve a vállalatnak, amely tovább dacol a válsággal. Az iPhone és az iPod is jól fogy.

  • Kiépülőben az első maces botnet

    Fájhat a fejük az Apple iWork 09 és az Adobe Photoshop CS4 kalózpéldányát feltelepítő maces felhasználóknak.