Megint rekordot döntött az Apple

iPod touchTegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves számait az Apple. A Mac-, iPhone- és iPod-gyártó a megszokott lendületével abszolválta a márciussal véget ért trimesztert, mintha nyoma sem lenne recessziónak a világgazdaságban. A cég az iparág szereplői között ritka kivételként mind a forgalmát, mind a nyereségét egészséges tempóban és a Wall Street-i prognózisokat felülmúlva tudta növelni. Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve az árbevétel 8,7 százalékkal, 8,16 milliárd dollárra, a profit pedig 15 százalékkal, 1,21 milliárd dollárra nőtt.

„Egy kedvezőbb gazdasági környezetben az árbevételünk alighanem több lett volna, de mégiscsak a legjobb nem év végi negyedévünkön vagyunk túl” – büszkélkedett a Reuters-nek Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató. Ez volt az első trimeszter, melyet a vállalat januárban hosszabb betegszabadságot kérő alapító-vezetője, Steve Jobs „távollétében” zárt le. Oppenheimer kérdésre válaszolva elmondta: június végén várják vissza Jobsot.

Az Apple a negyedév során az alkatrészárak csökkenésének köszönhetően javított bruttó nyereséghányadán – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – , amely az egy évvel korábbi 32,9 százalékról most 36,4 százalékra nőtt. Az elemzők ennél kisebb haszonkulcsra számítottak. „Fogalmam sincs, hogyan képesek a fizikai törvényeit meghazudtolni a nyereséghányaddal” – kommentálta a mutató növekedését a Bloomberg-nek Gene Munster, a Piper Jaffray & Co. szakértője. Aki úgy saccolja, hogy a legnagyobb hasznot az iPhone hozza az Apple-nek: ennek nyereséghányada körülbelül 43 százalék lehet, míg a Mac számítógépeké 35, az iPodoké pedig 25 százalék körül alakul.

A már 81 országban forgalmazott telefonból a negyedévben 3,79 millió darab kelt el – ami 2,2 milliárd dollár bevételt hozott –, az iPodból 11,01 millió talált gazdára, a Macekből pedig 2,2 millió. A vállalat adatai szerint 2007-es bemutatása óta több mint 21 millió iPhone-t szállítottak le, az ugyanolyan érintőképernyőt használó iPod touchcsal együtt összesen 37 milliót.

A vállalat – mely hagyományosan konzervatív előrejelzéseket tesz közzé – a mostani, harmadik üzleti negyedévre 7,7-7,9 milliárd dollár árbevételt és részvényenként 95 cent és 1 dollár közötti nyereséget prognosztizált. Az elemzők mindkét mutatót magasabbra várták.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények