A magyar netezők negyede Windows 7-et használ

Stabilan araszolva gyarapítja piaci részesedését a magyar internetezők számítógépein a Windows 7. A Gemius SA internetes statisztikái szerint a Microsoft asztali operációs rendszere legfrissebb kiadásának részesedése a múlt héten 25 százalék fölé nőtt hazánkban, azaz a felhasználók – egészen pontosan a netre csatlakozó PC-k – több mint negyede ezt használja.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 874 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

Noha változatlanul a közel tíz évvel ezelőtt kiadott Windows XP a – magasan – legelterjedtebb rendszer itthon, a Windows 7 főként ennek a kárára terjed. Az XP a mérések kezdetén, 2007 elején még 94 százalék közeli piaci résszel rendelkezett, mely 2009 januárjában bukott 90, tavaly márciusban 80, majd idén januárban 70 százalék alá. A Vista kikopása egy ideje lelassult, a felhasználók körében mérsékelten sikeres rendszer piacrésze az idén mindössze 0,3 százalékponttal csökkent. Ez a verzió 2009 októberében volt a népszerűségének csúcsán Magyarországon: az utódja kiadását megelőző héten a részesedése a hazai internetezők számítógépein 9,38 százalékos volt, majd ezután apadni kezdett.

A Windows 7 már 2010 januárjának végén, három hónappal a piacra kerülése után megelőzte elterjedtségben a Vistát, márciusban pedig részesedése átlépte a 10 százalékos küszöböt is, és ezzel öt hónap alatt olyan szintig jutott, ahová a korábbi kiadás három év alatt sem volt képes felkapaszkodni. A 20 százalékos küszöb megugrására tavaly decemberben került sor.

Ami a múlt heti pontos számokat illeti: a piacvezető Windows XP részesedése Magyarországon 66,55% volt, a Windows 7-é 25,22%, a Vistáé 5,49%, a futottak még kategóriában szereplő Mac OS X 0,97, a Linux pedig 0,84%-ot gyűjtött össze. A különféle Windows-kiadások részesedése a hazai internetezők számítógépein összesen 97,61 százalékos.

Azóta történt

Előzmények