Magyar ősszámítógépek egy kiállításon

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Országos Műszaki Múzeum, valamint a TIT Planetárium „Mérföldkövek a számítástechnikában” című, ingyenesen látogatható kiállításán a KFKI Csoport bemutatja az első magyar számítógépek még működőképes prototípusait. A Tárolt Programú Analizátor integrált áramkörös verziója, a TPAi az amerikai DEC cég PDP 8-i gépének magyar „változata”. A TPAi az MTA Csillagászati Kutatóintézetének tulajdona. A gép az ugyancsak KFKI gyártású CAMAC online periféria rendszerrel az MTA Csillagászati Kutatóintézet mérőrendszerét vezérelte 1974-től a nyolcvanas évek végéig – mondta el az egyik, szekrénnyel összekötött írógépre emlékeztető berendezésről Jaskó István, a KFKI Csoport kommunikációs igazgatója.



 

1990-ben lezárult a magyar számítástechnika első 40 éve. A hazai informatika e korszakának egyik nagy jelentőségű eseménye kétségtelenül a Központi Fizikai Kutató Intézet TPA gépének fejlesztése volt. A TPA korszak a hatvanas évek második felétől kezdődően bő húsz évet fog át. Ebben az időszakban a fejlődés óriási volt. A legegyszerűbb fordítóprogram például eleinte úgy működött, hogy a programot tartalmazó lyukszalagot legalább kétszer kellett beolvasni, mivel az első beolvasáskor gyűjtötte össze a fordítóprogram az azonosítókat, és a másodikban készítette el a betölthető és végrehajtható programot tartalmazó lyukszalagot. Az első TPA gép operatív memóriája maximálisan 32 K szó volt, háttértár pedig nem létezett. A TPA korszak vége már a PC-k és hálózatok, a kényelmes informatikai rendszerek időszaka, amikorra természetessé vált az olcsó, több megabájt méretű operatív tár használata.

A kiállítás a Planetáriumban tekinthető meg, ahol a TPA-n kívül még sok érdekes és ritka tárggyal találkozhat a látogató, így az első magyar számítógépek (MESz-1, M-3) elemeivel és különleges házi számítógépekkel (Commodore PET, KIM-1, Homelab, stb.) is. Bemutatják a világ első kazettás floppyját, minden napjainkig használatos (3.5 collos) floppy ősét és a Jánosi Marcell által tervezett BRG MCD-1-et is. A kiállításon állandó tárlatvezető biztosított, Képes Gábor személyében (elérhető az Országos Műszaki Múzeum központi telefonszámán: 06-1-204-40-95). Előzetes jelentkezés alapján iskolás csoportokat is szívesen fogadnak. A kiállítás jó illusztrációja lehet az alap- és középfokú informatika-oktatásnak, amelynek tantervi része a számítógéptörténet is.

Azóta történt

Előzmények