A gyengébb számokkal is elégedett a Magyar Telekom

Tavaly az egy évvel korábbihoz képest romlott a Magyar Telekom pénzügyi teljesítménye. A távközlési vállalat árbevétele a negyedik negyedévben 3,9 százalékkal, 157 milliárd forintra csökkent, az adózás és értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) pedig az új kormány által kivetett különadónak köszönhetően 44 százalékkal, 26 milliárd forintra zuhant.

A hazai szolgáltatók közül a Magyar Telekom fizette be a legnagyobb összegű válságadó-előleget: 27 milliárd forintot. Ezt és az egyéb rendkívüli tételeket nem számolva az EBITDA 1,6 százalékkal 57,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta ugyancsak emelkedett (36,5%-ra) a negyedik negyedévben.

Ami az egyes üzletágak negyedéves teljesítményét illeti: a lakossági szolgáltatásokból 1,3 százalékkal kevesebb árbevétel folyt be (80,8 milliárd forint), mint egy évvel korábban. A divízió forgalomcsökkenését a vezetékes bevételek mérséklődése magyarázza, e szegmens árbevétele 5,9 százalékkal, 31,2 milliárd forintra csökkent, javarészt a hanghívások és a széles sávú hozzáférések alacsonyabb árszintje, az egy előfizetőre jutó átlagos bevétel apadása miatt. A vállalat a negyedév végén közel 663 ezer internet- és 749 ezer tv-előfizetést tartott nyilván. Az üzletág mobilszolgáltatásokból származó bevétele 2 százalékkal, 49,5 milliárd forintra nőtt.

A vállalati szolgáltatásokból 10 százalékkal folyt be kevesebb (42,7 milliárd forint), mint egy évvel korábban; de csökkent (12,9%-kal) a technológiai üzletág és a csoportközpont (9,9%) árbevétel is, míg a külföldi leányvállalatok megközelítőleg az egy évvel korábbi teljesítményt hozták.

A tavalyi év mérlege: 609,6 milliárd forint árbevétel és 64,4 milliárd forint nettó nyereség. Az előbbi 5,3, az utóbbi 17,1 százalékkal alacsonyabb, mint 2009-ben. Az EBITDA 14,5 százalékkal, 249,1 milliárd forintra esett vissza, és a rendkívüli tételeket nem számolva is csökkent, 5,5%-kal. A Magyar Telekom tavaly 10,1 milliárd forinttal kevesebbet, 91,1 milliárd forintot költött beruházásokra, mint egy évvel korábban.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a számokat elégedetten kommentálta: „Örömmel jelentjük be, hogy a 2010-re kitűzött 6-8%-os és 7-9%-os bevétel- és a rendkívüli tételek és telekomadó nélkül számított EBITDA-csökkenésnél jobb eredményekről számolhatunk be. A bevételeink 5,3%-kal, míg a fenti módon számított EBITDA 5,5%-kal csökkent a tavalyi évben, így az EBITDA-rátánkat is csaknem szinten tartottuk annak köszönhetően, hogy igen nagy hangsúlyt fektettünk a költségcsökkentésre.Ezek az eredmények alátámasztják azon nézetünket is, hogy a magyar gazdaság elindult a fellendülés útján, és továbbra is látunk pozitív jeleket a lakossági fogyasztásban.”

A vállalat az idén 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és a rendkívüli tételek és a különadó nélkül 4-6 százalékos EBITDA-csökkenésre számít, és további, körülbelül 5 százalékot tervez spórolni a beruházásra fordított keretből – árulta el a vezérigazgató.

Azóta történt

Előzmények