Csökkent a Magyar Telekom árbevétele

A távközlési vállalat árbevétele a tavalyi utolsó negyedévben 1,6 százalékkal, 170,2 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az EBITDA 33,3 százalékkal, 54,5 milliárd forintra, a nettó nyereség pedig 12,6 milliárd forintra nőtt – közölte ma a társaság. A forgalom visszaesését elsősorban a vezetékes hangszolgáltatásokból származó bevétel csökkenésével indokolták.

De nem csak ez a szegmens esett vissza. Meglepetésre csökkent – 7,4 százalékkal, 56,9 milliárd forintra – a T-Home Magyarország árbevétele is. A gyengébb teljesítményt a mobil- és kábelszolgáltatók támasztotta erős versenyre fogták, mely az ügyfélszám, a forgalom és az átlagos tarifaszint zsugorodását hozta. Az internetszolgáltatásokból származó bevételek 8,5 százalékkal estek vissza, az új ADSL-előfizetések számának apadása és a márkaváltási kampány részeként alkalmazott árcsökkentés miatt. December végén a vállalat közel 762 ezer széles sávú előfizetést tartott nyilván.

Jó hírrel az üzletág csak november végén bevezetett műholdas tv-szolgáltatás kapcsán tudott szolgálni. Ez iránti a vártnál élénkebb a kereslet: az év végéig az előfizetők száma elérte az 5000-et, és további 13 000 megrendelés futott be.

A T-Mobile Magyarország árbevétele 2,0 százalékkal, 71,7 milliárd forintra csökkent, a T-Systemsé 7,2 százalékkal, 23,8 milliárd forintra nőtt a negyedév során.

A 2008-as év egészét a Magyar Telekom 673,1 milliárd forint árbevétellel és 93,0 milliárd forint nettó profittal zárta. Az előbbi mutató 0,5 százalékkal alacsonyabb, az utóbbi 54,6 százalékkal magasabb, mint egy éve. Az EBITDA 10 százalékkal, 268,4 milliárd forintra nőtt.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az idei tervekkel kapcsolatban óvatosan nyilatkozott. „Előretekintve az idei évre, a gazdasági kilátások és várható hatásuk üzletmenetünkre továbbra is bizonytalanok és nehezen megjósolhatóak. A Magyarországon és a külföldi piacainkon is nehezen előrelátható és komoly kihívást jelentő gazdasági környezet mellett úgy gondoljuk, hogy a 2008-as eredményekhez képest 2009-ben a bevételek 1%-kal, az EBITDA pedig 1-2%-kal csökken A tárgyi eszközökbe és immateriális javakba való beruházásokkal kapcsolatban a gyengülő forint ellenére tartjuk a korábban bejelentett célunkat, hogy a 2009 évi költés a 2008-as abszolút szinttel egyezzen meg” – idézi őt a társaság által kiadott közlemény. A CAPEX 2008-ban 107,9 milliárd forint volt.

Azóta történt

Előzmények