IDC: a válság lehetőség a távközlési cégek számára

A globális gazdasági válság következtében a közép-kelet-európai távközlési vállalatok átértékelik üzleti terveiket – írja a régió telekommunikációs iparára vonatkozó előrejelzéseiben az IDC. A piackutató úgy látja, hogy a jelenleg zajló konszolidációval, kormányzati beruházásokkal és technológiai migrációval előálló változások megkönnyítik a vállalatok számára a gazdasági hullámvölgy átvészelését.

„A gazdasági visszaesés fel fogja gyorsítani az adatátviteli szolgáltatások iránti kereslet növekedését, mivel az utazással és szórakozással kapcsolatos költések csökkentésével párhuzamosan a hálózatokon megnövekszik a video- és az IP-alapú hangforgalom” – mondta Andy Hicks, az IDC távközlési elemzője.

A pénzügyi rendszer egészségével, a gazdasági visszaesés időtartamával és az ezekkel összefüggő költségvetés-csökkentésekkel, beruházás-elhalasztásokkal és bevételkiesésekkel kapcsolatos bizonytalanság ellenére az IDC arra számít, hogy a pénzügyileg stabil vagy alacsony hitelkockázatot megtestesítő vállalatok képesek lesznek arra, hogy a krízist lehetőségként használják ki.

„A visszaesés lehetőséget nyújt a működési költségeket csökkentő új eszközök értékesítésére. A csoportmunka-megoldások, a telepresence és minden olyan eszköz, amely növeli a termelékenységet és kiváltja a költséges üzleti utazásokat, élénkülő kereslettel számolhat, ha meggyőző megtérülést tud felmutatni” – mondja Hicks.

Azóta történt

Előzmények