900 MHz: árverésen értékesítik a szabad sávokat

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter március elején, a Vodafone nagyszabású hálózatfejlesztési projektjének bejelentésekor azt ígérte: hamarosan kiírják a 900 Mhz-es frekvenciákra szóló pályázatot. A tárca a Népszabadság megkeresésére most további részleteket árult el a széles sávú mobilinternet kiterjesztésére ideális frekvenciasávok értékesítéséről.

Mint kiderült: nem pályáztatás útján, hanem árveréssel értékesítik az ún. E-GSM sávokat. A jogalkotási eljárás a napokban indul el, és a tervek szerint a félév végéig lezárul, a szolgáltatók pedig a harmadik negyedévben juthatnak hozzá a felszabadított frekvenciasávokhoz (vélhetően két 10 MHz és egy 0,2 MHz szélességű sávról van szó a 900 MHz-es tartományban).

Ezzel régi mulasztását pótolja Magyarország. Az európai uniós GSM-irányelv 2009-es módosítása a tagországok számára előírta, hogy az addig a mobiltelefonos kommunikáció számára fenntartott 900 MHz-es frekvenciát a GSM-mel párhuzamosan széles sávú mobilinternet-szolgáltatás előtt is meg kell nyitni. Brüsszel menetrendje szerint erre a lehetőséget már tavaly tavasszal meg kellett volna teremtenie a nemzeti szakhatóságoknak, ez azonban Magyarországon – és egyébként a tagországok többségében – eddig nem történt meg.

E frekvenciasávon kedvező feltételekkel lehet mobilinternet-szolgáltatást nyújtani, a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt ugyanis jóval nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások, ami egyrészt a 3G-lefedettség látványos kiterjesztéséhez, másrészt az árak csökkentéséhez vezethet. Emellett 900 MHz-en jobb a beltéri lefedettség is.

„A kormány fő célja, hogy a mobilpiacon fokozódjon a verseny. Azt várjuk, hogy mérséklődni fognak a szolgáltatások árai, miközben az igénybe vehető sávszélesség és a szolgáltatási választék is fejlődik. A jelenlegi piaci szolgáltatók portfóliója a módosuló eljárás eredményeképpen mindenféleképpen bővülni fog” – közölte a minisztérium a Népszabadsággal. A válasz egyben azt sugallja, hogy a tárca az aukció révén nem számol új mobilszolgáltató piacra lépésével.

Azóta történt

Előzmények