A kormány áttér az ODF formátumra

Ma kezdődött az Országházban az Információs Társadalom Parlamentje címet viselő konferencia. Az MTI beszámolója szerint a rendezvényen elmondott köszöntőjében Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára egyebek mellett beszélt a kormányzat e területtel kapcsolatos terveiről.

A politikus többek között elmondta: most készítik elő azt a kormányhatározatot, amely rögzíti, hogy a kormányzati szférában az Open Document Format, azaz az ODF legyen a kötelezően használandó elektronikus dokumentumformátum. Ez a LibreOffice és az OpenOffice.org irodai programcsomag alapértelmezett formátuma. A tervek között szerepel az is, hogy nyílt forráskódú oktatási szoftvereket tesznek elérhetővé a közoktatási intézmények részére.

Nyitrai beszélt arról, hogy a harmadik vagy a negyedik negyedévben a kormány értékesíti a 900 MHz-es frekvenciát, amely igazi „win-win szituációt” teremt: jót tesz a szolgáltatóknak, mert hatalmas kapacitásbővítést tesz lehetővé, jót tesz a polgároknak, mert egy erősebb versenyben, csökkenő árak mellett keresik a szolgáltatók a kegyeiket, jót tesz az államnak, mert pluszbevételekhez jut. A kormány megteremtette az esélyét egy 4. mobilszolgáltató színre lépésének, amitől a verseny határozott erősödését várjuk – emelte ki, hozzátéve, hogy ha a piac nem él a lehetőséggel, akkor a rendelkezésre álló 900-as frekvenciát megkaphatják a már piacra lépett szolgáltatók.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár kitért arra is, hogy megalkották a Digitális megújulás részeként a magyar szélessáv-fejlesztési koncepciót, amelynek értelmében 2013-ra nem lesz olyan település Magyarországon, ahol nincsen széles sáv; valamint felhívta a figyelmet arra, hogy parlamenti vita előtti állapotban van az elektronikus hírközlési törvény komplex, stratégiai szemszögű és az európai kerettörvénynek megfelelő felülvizsgálata, és megkezdték a hálózat- és információbiztonságról, valamint a kritikus infrastruktúravédelemről szóló törvények előkészítését is.

Azóta történt

Előzmények