Magyarország is meglopja az Egyesült Államokat


Forrás: www.gwinnettdailyonline.com

A Bush-kormányzat friss jelentése közzéteszi azon országok listáját, melyek véleményük szerint nem tesznek meg mindent azért, hogy az Egyesült Államokból származó filmek, zenék és más jogvédett termékek mind szélesebb körű illegális terjesztését, vagyis a kalózkodást megakadályozzák.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint ezek a „vétkes” országok a jövőben szankciókra számíthatnak, amennyiben nem történik e téren változás, s a Világkereskedelmi Szervezet is különös figyelemmel fogja kísérni az ilyen irányú intézkedéseket – az USA már több panaszt is benyújtott a WTO-hoz, többek között Kína ellen. A lista egyébként a „piszkos tizenkettő” mellett még 31 olyan országot sorol fel, ahol az amerikai kormányzat véleménye szerint számottevő a jogvédett anyagokkal történő visszaélés – s ebben a 31-ben ott szerepel kis hazánk is. A beszámoló készítői külön felhívták a Kongresszus figyelmét e súlyos gondra, hiszen az illegális terjesztés évente dollár milliárdoktól fosztja meg az USA költségvetését. Susan Schwab, az Egyesült Államok Külkereskedelmi Minisztériuma képviselőjének szigorú nyilatkozata szerint: „Meg kell védenünk az ötleteket, a befektetéseket és a kreativitást a tolvajoktól és a lenyúlóktól.”

A jelentés (Special 301 Report) különösen Kínát és Oroszországot bírálja – Oroszország esetében még mindig a WTO-tagság a tét –, de ezen a listán ott van Argentína, Chile, Egyiptom, India, Izrael, Libanon, Thaiföld, Törökország, Ukrajna és Venezuela is. A kiemeltek mellett különös figyelmet fordítanak még Belorusszia, Belize, Bolívia, Brazília, Costa Rica, Dél-Korea, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, a Fülöp-szigetek, Guatemala, Indonézia, Jamaica, Kanada, Kolumbia, Kuvait, Lengyelország, Litvánia, Magyarország („The United States commends Hungary for forming an Inter-Ministerial Task Force in 2006 to address IPR [intellectual property rights] issues, comprising representatives from the Hungarian Government and the private sector. Copyright piracy in Hungary continues to grow, especially related to the Internet.”), Malajzia, Mexikó, Olaszország, Pakisztán, Peru, Románia, Szaúd-Arábia, Tádzsikisztán, Tajvan, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam kormányzatainak tevékenységére is.

A beszámolót az amerikai nagyvállalatok általában nagy örömmel fogadták, bár akadt olyan szervezet is – például az Oxfam America, egy humanitárius és jogvédő csoport –, amely szerint szűklátókörű a jelentés, mivel az Egyesült Államok több olyan nemzetközi szerződést is aláírt, melyek szerint a fejlett országoknak kötelességük a fejlődő társadalmakat támogatniuk, s ezek logikája azt diktálja, hogy a támogatás magasabb rendű szempont, mint a szerzői jogi.

Azóta történt

Előzmények