A Symantec háborút indított a kalózmásolatok ellen


A Symantec Corp. szerdán bejelentette, hogy az elmúlt hónapokban nyolc amerikai és kanadai céget vádoltak meg azzal, hogy illegálisan másolták le és adták tovább biztonsági szoftvereiket, s mindezért összesen 55 millió US dollár kártérítést követelnek – a kaliforniai bíróságon benyújtott keresetükben az egyes vállalatokat 4 és 10 millió dollár közötti összegre perelik. A perbe fogottak: az Acortech, az mPlus, az eDirect Software and Rowcal Distribution, a Logical Plus, a Directron.com, az eDirect Software; a Global Impact Inc. és a SoftwareOutlets.com.

A részletes keresetben az adott vállalatokat védjeggyel való visszaéléssel, szerzőijog-sértéssel, csalással, tisztességtelen versennyel, hamisított áruval történő kereskedelemel és megtévesztő hirdetések alkalmazásával vádolják.

A Symantec közleménye szerint megelégelték a márkával történő visszaéléseket, s a kalózkodás már olyan mértékű, hogy nincs más lehetőségük, mint törvényi úton elégtételt szerezni, hogy megelőzzék a jövőbeni csalásokat. Scott Minden, a Symantec jogi képviselője elmondta, hogy tervezett, összehangolt és nagyformátumú akcióról van szó, mely az úgynevezett Symantec’s Brand Protection Task Force kezdeményezés eredménye. Minden kifejtette azt is, hogy az átlagfogyasztókat is súlyosan érinti a kalózkodás, mivel a hamis szoftverekhez általában nem jár használati útmutató, illetve gyakran olyan változatot kap a gyanútlan vásárló, amelyet nem lehet frissíteni, s ez egy vírusvédelmi program esetében a termék használhatatlanságát jelenti. Hivatkoztak a Software & Information Industry Association becslésére, mely szerint a szoftvergyártók évente 11–12 milliárd dollárt veszítenek az illegálisan használt kalózszoftverek miatt. A Symantec vezetői eltökéltek, s kijelentették, ez a nyolc eljárás még csak a kezdet a kalózkodás elleni harcuk során.

Azóta történt

Előzmények