Már 500 intézményben érhető el a NAVA

A Nemzeti Audiovizuális Archívum az év végéig országosan 500 NAVA-hozzáférési pont létesítését irányozta elő, de ezt a célkitűzést már szeptember elején teljesítették, amikor a dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában átadták az 500. NAVA-pontot. A NAVA a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely audiovizuális tartalmakat gyűjt. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai, de befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból. Ha hasonlatot keresünk, azt mondhatjuk, hogy a NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Az archívum 2006. január 1-jén kezdte meg működését.

NAVA-pont létesítése minden oktatási intézmény, nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtár, múzeum, levéltár, kép- és hangarchívum számára biztosított és ingyenes. A megyei könyvtárak az elsők között regisztráltak azért, hogy a könyvtári szolgáltatásaikat audiovizuális területen is bővítsék, őket követték elsősorban a helyi, városi és kistelepülési könyvtárak, melyek száma mára meghaladja a 200-at. A NAVA-hozzáféréssel rendelkező alap- és középfokú oktatási intézmények száma szintén 200 fölé tehető, a NAVA-pontot működtető felsőoktatási intézmények száma pedig 50 felé közelít.

A NAVA honlapja bárki által böngészhető az interneten, az archívum tartalmának megtekintésére azonban csak a NAVA-pontokon van lehetőség.

Azóta történt

Előzmények

  • NAVA, a digitális filmarchívum

    A Nemzeti Audiovizuális Archívum már közel 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten.