Már a vasutat is ismeri a Google Térkép

Minden nap valós adatokat kap a Google: 90 vasútvonal és 1200 állomás került be a rendszerbe. A jegyvásárlás nem lett kényelmesebb.

A teljes magyar vasúti menetrend elérhető a Google Térképen - jelentette be kedden a Google a MÁV, MÁV-START és GYSEV képviselőinek jelenlétében. Ez a gyakorlatban 90 vasútvonalat és valamivel több mint 1200 vasútállomást jelent, azaz a keskeny nyomtávú vonalak nem kerültek be az adatbázisba.


[+]

A minden nap éjfélkor frissített GTFS adatbázis révén valós adatokkal dolgozhat a keresőóriás, illetve bárki, aki a www.mavcsoport.hu oldalról lekéri a díjmentesen hozzáférhetővé tett adatokat. Az információk között megtalálhatók a vágányzárak, illetve a pótlóbuszok is, az útvonaltervezésnél pedig a felhasználónak lehetősége van az utolsó vonat opció használatára is.

Heal Edina, a Google hazai vezetője kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre a VOLÁN társaságok menetrendjeivel kapcsolatban nem tud nyilatkozni, és jelenleg még azt sem lehet tudni, hogy idővel lesz-e lehetőség a Google alkalmazásán belül, akár Google Pénztárca használatával jegyvásárlásra. Ma ehhez még át kell kattintani a MÁV oldalára, ahol újra be kell írni az útvonalat, kiválasztani az adott járatot és csak ezután lehetséges a menetjegy beszerzése. Az illetékesek hangsúlyozták, amennyiben felhasználói igény mutatkozik rá, egyszerűsítik a folyamatot.


[+]

Bekerült viszont a Térkép szolgáltatásba a menetrendböngésző funkció, amivel egyszerűen átláthatóvá válnak az indulási és érkezési időpontok, illetve természetesen itt is működik a lehetőség, hogy ne az indulási időt, hanem a kívánt érkezést határozzuk meg.


[+]

Az együttműködés során sem a Google, sem a vasút nem fizetett a másik félnek, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a négy hónapos fejlesztéssel kapcsolatban elárulta, 11 millió forintot költött a szervezet, amit a várható (főleg nemzetközi) utaslétszám-bővülés fényében az egyik legjobb ár-érték arányú befektetésnek tart.

Azóta történt

Előzmények