Már nem félünk az internetes bankolástól

Az elmúlt egy évben tovább nőtt az online banki szolgáltatásokat igénybevevők száma hazánkban. Míg korábban az emberekben számos fenntartás élt az internet megbízhatóságával szemben, kiváltképp a pénzügyeik kapcsán, mára a pénzintézeteknek sikerült legyőzniük ezt a gátat, és az online bankolók és ezen keresztül a kényelmet választók száma folyamatosan bővül. A 18-69 éves netezők 85%-a rendelkezik folyószámlával, amelyhez több mint 40 százalékuk vesz igénybe online banki szolgáltatást – derül ki az NRC Piackutató és a TNS VMR (Visitor Media Research) 2008 második félévében, tízezer fő online megkérdezésével készített, reprezentatív kutatásából.

Internetes bankolással nem csak a fiatalabbak élnek; a középkorú és idősebb korosztály tagjai is hasonló magas arányban használják az ügyintézés e formáját. A nemek szerinti megoszlást vizsgálva azonban a férfiak egyértelmű fölénye figyelhető meg. Míg a nők körében a folyószámlával rendelkezők 34%-a veszi igénybe az elektronikus bankolást, addig a férfiak csaknem fele él a lehetőséggel.

Az online bankolás igénybevétele településtípusonként is eltérő. A szolgáltatást használók aránya a fővárosban a legmagasabb: a folyószámlával rendelkező budapestiek fele rendelkezik elektronikus hozzáféréssel folyószámlájához. A megyeszékhelyeken ez az arány 44, egyéb városokban és falun, valamint a községekben 33 százalék.

A kényelmi szolgáltatás erőteljesebb preferálása a fővárosiak körében több tényezőből is adódhat – vélik a piackutatók. Bár a bankfiókok száma és sűrűsége magasabb, mint vidéken, ez nem jár egyértelműen együtt az egy fiókra jutó alacsonyabb ügyfélszámmal. A kényelmi szempontok és a sorbaállás kiiktatásán túl az eltérő társas viselkedési kultúra is befolyással lehet az internetes bankolást választók ilyen összetételére, például – állítják – vidéken inkább igénylik az emberek a személyes kapcsolatot a bankfiókban, mint a fővárosban.

Azóta történt

Előzmények